Category: Play
Honorable Mention

Part of a program to introduce new architectural pavilions into Dallas’s neighborhood parks, the new Webb Chapel Park Pavilion, designed by New York–based Cooper Joseph Studio, provides shaded seating and eating areas for community gatherings. The architects took programmatic constraints—the public site is in a high vandalism area, so it required clear sight lines through the structure—and turned them into an opportunity, creating a sculptural poured-in-place concrete canopy that is set into a low berm and supported solely on three concrete piers. Inside the canopy, four vivid yellow-plastered voids culminate in uniquely shaped skylights that filter natural light into the area beneath, while still offering protection from rain.

“I would imagine that this would have a very long lifespan. There’s something kind of primeval about it—it’s kind of like Stonehenge. It has a kind of mysterious, inexplicable quality that I love.” —Phoebe Crisman


Project Credits Project  Webb Chapel Park Pavilion, Dallas, Texas
Client  City of Dallas
Architect  Cooper Joseph Studio, New York—Wendy Evans Joseph, FAIA (principal-in-charge); Chris Cooper, AIA (principal-in-charge); Chris Good (project manager/design team); Read Langworthy (design team)
AssociateArchitect  Quimby McCoy Preservation Architecture, Dallas, Texas—Nancy McCoy, FAIA (principal-in-charge); Susan Bruns (project manager)
StructuralEngineer  Jaster-Quintanilla Engineering—John Hoenig
ElectricalEngineer  Gerard & Associates Consulting Engineers—Walter Gerard
ConcreteConsultant  Reginald D. Hough, FAIA
GeneralContractor  Phoenix I Restoration & Construction
Size  903 square feet
Cost  $250,000
Photographer  Eduard Hueber/Arch Photo