Albert Vecerka/Esto Krishna P. Singh Center for Nanotechnology, Philadelphia, by Weiss/Manfredi Architecture/Landscape/Urbanism


Category: Grow
Award

The 78,000-square-foot Krishna P. Singh Center for Nanotechnology establishes a new gateway to the University of Pennsylvania’s campus while expressing the dynamic, interdisciplinary research that the building itself is designed to facilitate. New York–based Weiss/Manfredi configured advanced laboratories within a network of collaborative public spaces to encourage the exchange and integration of ideas. Glazed public circulation spaces and labs are located around a contemporary variation on the traditional central quad, exposing the work within the complex to visitors and the general public. An interior spiraling sequence of spaces culminates in a multipurpose forum that cantilevers 68 feet over the courtyard. Amber-colored glazing—which prevents ultraviolet light transmittance—marks the cleanroom lab spaces while introducing a distinctive color that notes the high-tech research contained within.

See all of the winners of ARCHITECT's 2014 Annual Design Review here.

Entrance and cantilever.
Albert Vecerka/Esto Entrance and cantilever.


Dusk view from the street.
Albert Vecerka/Esto Dusk view from the street.


Hallway.
Albert Vecerka/Esto Hallway.


Interior with views.
Albert Vecerka/Esto Interior with views.


Plan.
Courtesy Weiss/Manfredi Architecture/Landscape/Urbanism Plan.


Plan.
Courtesy Weiss/Manfredi Architecture/Landscape/Urbanism Plan.


Sections.
Courtesy Weiss/Manfredi Architecture/Landscape/Urbanism Sections.


Interior illumination.
Albert Vecerka/Esto Interior illumination.