Bjarke Ingels Group (BIG)

The Serpentine Gallery revealed earlier this month that it was switching up its annual summertime pavilion commission. This year, the London museum will host not only the Serpentine Pavilion—a commission that began in 2000—but also four smaller structures named the Serpentine Summer Houses. Today, the museum revealed what those five structures, opening in June, will look like.

The largest of the bunch is this year's Serpentine Pavilion, designed by Danish firm Bjarke Ingels Group (BIG). The firm describes their concept as an "unzipped wall" composed of fiberglass. The four Summer House commissions are designed to relate to the 1734 Queen Caroline’s Temple in some fashion.

NLÉ, a firm based in Amsterdam and Lagos, Nigeria, imagined "an inverse replica" of the 1734 structure.


Berlin- and New York–based firm Barkow Leibinger took inspiration from another structure that formerly stood nearby. The firm describes its Summer House: "Standing free with all its sides visible, and conceived as a series of undulating structural bands, it is reminiscent of a blind contour drawing."

Barkow Leibinger

Yona Friedman, a Paris architect, designed "a 'space-chain' structure that constitutes a fragment of a larger grid structure, originally conceived for La Ville Spatiale."


London architect Asif Khan's Summer House is designed "to connect us and Queen Caroline's Temple to a picturesque moment left hidden by William Kent almost 300 years ago."

Asif Khan

View images of past Serpentine Gallery Pavilions in ARCHITECT's Project Gallery.