Launch Slideshow

The Light Aquatic

San Francisco firm tom Eliot Fisch reworks the city's waterfront with a new harbormaster's building.

The Light Aquatic

San Francisco firm tom Eliot Fisch reworks the city's waterfront with a new harbormaster's building.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp332B%2Etmp_tcm20-132311.jpg

    true

    600

    Princeton University

    Richard Morris Hunt's original design for Princeton University's Chemical Laboratory, now known as Aaron Burr Hall, was a palazzo-style building, shaped like an L.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp336F%2Etmp_tcm20-132585.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    Amy Eliot, Principal in Charge, Tom Eliot Fisch

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp3370%2Etmp_tcm20-132592.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    Tom Eliot Fisch has completed a series of buildings on the waterfront, including renovations and seismic upgrades at Piers 1 1/2, 3, and 5. The results included a new look from the water.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp3371%2Etmp_tcm20-132599.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    Tom Eliot Fisch has completed a series of buildings on the waterfront, including renovations and seismic upgrades at Piers 1 1/2, 3, and 5. The results included improvements in the iconic bulkhead buildings and newly designed interior office spaces.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp3372%2Etmp_tcm20-132606.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    WATERFRONT SITES

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp3373%2Etmp_tcm20-132613.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    Tom Eliot Fisch has completed a series of buildings on the waterfront, including renovations and seismic upgrades at Piers 1 1/2, 3, and 5. The results included a series of public walkways that allow visitors to interact with and return to the waterfront.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp3374%2Etmp_tcm20-132620.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    The new Harbormaster's Building is a long, thin structure, located on a series of public docks. The waterwise façade is largely glazed to allow for optimal views from the offices within.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp3375%2Etmp_tcm20-132627.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    The new Harbormaster's Building is a long, thin structure, located on a series of public docks. An ipe screen clads the landside face of the building.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp3376%2Etmp_tcm20-132634.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    The new Harbormaster's Building is a long, thin structure, located on a series of public docks. Wood continues along the sides of the building to connect the two façades.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp3367%2Etmp_tcm20-132536.jpg

    true

    600

    First Floor

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp3368%2Etmp_tcm20-132543.jpg

    true

    600

    Second Floor

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp3369%2Etmp_tcm20-132550.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    North Lobby

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp336A%2Etmp_tcm20-132557.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    A two-story lobby in the center of the building provides a view corridor from land to sea and allows maximum light into upstairs office spaces.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp336B%2Etmp_tcm20-132522.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    A two-story lobby in the center of the building provides a view corridor from land to sea and allows maximum light into upstairs office spaces.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp336C%2Etmp_tcm20-132564.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    A two-story lobby in the center of the building provides a view corridor from land to sea and allows maximum light into upstairs office spaces.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp336D%2Etmp_tcm20-132571.jpg

    true

    600

    Screen Wall Section

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp336E%2Etmp_tcm20-132578.jpg

    true

    600

    Tim Griffith

    The ipe screen's configuration varies along the length of the building, changing from a device that shades interior offices and the central lobby to a double-layered windbreak along the western edge of the second-floor deck, where the yacht club's popular barbecue area is located.

Scenic as it may be, San Francisco's waterfront is in crisis. The once-bustling port served as a major economic engine for the city through the mid-1900s. But with the advent of containerized shipping, most of the business moved across the San Francisco Bay to the city of Oakland, which was quick to adapt to changes in the industry. That has left the Port of San Francisco holding a collection of underused, aging, and deteriorating maritime facilities that, in many cases, form a barrier between the city and the bay.

Among the decaying assets are the historic finger piers that line the city waterfront from Fisherman's Wharf to Mission Bay. All agree that the costs of repairing, seismically upgrading, and redeveloping these piers are staggering. But the city has begun taking steps to recapture its waterfront as a public asset—beginning with the removal, rather than replacement, of the raised freeway along the Embarcadero that was leveled by the 1989 Loma Prieta earthquake. More recently, public and private investment has been targeted to the waterfront to build new places to live, shop, work, and eat.

A common thread running through the creation of many of these new public amenities is Tom Eliot Fisch, a San Francisco architecture firm headed by the experienced team of Douglas Tom, Amy Eliot, and Bobbie Fisch. Since joining forces in 1997, the trio has built its practice by consciously pursuing opportunities in the public realm. Likewise, the trajectory of the firm seems to have risen with the increasing commitment to development along the waterfront. That's not entirely by chance, as many of these projects are entangled in messy public review processes that the firm chooses to embrace rather than avoid. “It has become a way that we win jobs,” Tom says. But there are philosophical reasons for pursuing the work, he adds. “We would rather work on complex projects for noncommercial clients who have a mission other than the bottom line. We fortunately have found a niche in San Francisco trying to do something for the greater community good.”

Renewal on the Piers

Tom Eliot Fisch's work along the San Francisco waterfront traces back to the mid-1990s, when principal Douglas Tom, then a partner at Tom, Bloszies, Aguila, began work on the Crissy Field Center, an environmental education facility on the fringe of the Presidio overlooking the Golden Gate Bridge.

Soon afterward, following the formation of Tom Eliot Fisch, the firm was hired to design new offices for the Port of San Francisco in the front portion of Pier 1, which sits immediately north of the landmark Ferry Building at the foot of Market Street. It was the first in a string of successive opportunities. Subsequently, the firm served as architect of record for three high-profile pier renovations—Pier 1½, Pier 3, and Pier 5—leading a multidisciplinary team to restore the aging infrastructure. (Other members of the team included design architects Hannum Associates and preservation architects Page & Turnbull.) In these cases, the key design challenge was to diminish the buildings' longtime role as a barrier between the Embarcadero and the waterfront, achieved by increasing the public's visual and physical access to the water's edge. Following their comprehensive repair and seismic upgrade, the piers now comprise 60,000 square feet of office space; 17,000 square feet of restaurant, café, and retail space; a public space along the perimeter of the project; and a boat dock. Tom Eliot Fisch also designed office interiors for two investment management firms located in the Pier 5 building.

New work is under way less than half a mile south of the San Francisco–Oakland Bay Bridge in the Rincon Point/South Beach area. In late 2006, the firm completed a new Harbormaster's Building that provides administrative space for the adjacent marina, facilities for a private yacht club, and a community multipurpose room. Other improvements in the vicinity by Tom Eliot Fisch include a small but cleverly detailed hut for bicycle rentals. Soon to come: Overdue improvements to Pier 40, which is in dire need of stabilization, underdeck repairs, a remake of its front façade, and completion of a city-mandated perimeter public access walkway. The meager $5 million budget will upgrade tenant space for a variety of boat-related companies and provide public parking.

Harbormaster's Building

The firm's commission for the 11,000-square-foot Harbormaster's Building, completed in late 2006, presented a unique set of site challenges. Set within a diverse urban context—including a mix of low-rise and mid-rise apartment blocks, the looming presence of the AT&T Park baseball stadium, a small urban park, and the historically significant Pier 40 shed—the building also offered a rare opportunity to design an object building in San Francisco, where infill projects are more often the rule. Several features, including the marina jetties, a new playground in the park, and a parking lot serving the marina, determined the building's orientation. But most critical was the location of an underground seawall that rests inland of the waterfront promenade and the disparate subsurface conditions on either side of it. Rather than straddle the wall and encumber the cost of seismically reinforcing it, the design team simply moved the building back. Even so, the support structure consumed a sizeable chunk of the budget: the 35-foot-tall building rests on 65-foot piles.

As design began, the clients advocated a maritime image suited to the building's site and purpose. “What seemed to have the most integrity was the language of the boats—the materiality, the marine environment,” says project architect Alyosha Verzhbinsky. “And the clients, to their credit, were very hip to that.” The resulting building is a long, low-slung form beneath a zinc shed roof. The enclosure is relatively opaque to the west and open to the east, providing views of the marina for the harbormaster's staff and the South Beach Yacht Club, the building's main tenants. A two-story lobby slices through the volume, creating a view corridor between land and water.

Because it is frequently approached from two directions, the building has no front or back. Reinforcing the strong modular composition of glass and cedar on the east side are lightweight steel-and-glass canopies supported by stainless steel cables that recall the compressed views of forestays, masts, and halyards on the marina's boats. The west side features a wood screen wall that shades the building from harsh afternoon sun.

Building Interior

A two-story lobby cuts through the middle of the building, separating the public spaces on the north end from the private yacht club that occupies the second floor to the south. A multipurpose community room, with direct access from the outside, occupies the north end of the building on the ground floor. In addition, a workshop and storage space for harbor operations are tucked beneath the yacht club. To foster a clear sense of place, the design team sought to provide views of the water or the city to every occupant.

Issues of sustainability were just gaining currency at the time the firm interviewed for the job. “We started the project with the idea that we couldn't go through the LEED certification process for cost reasons,” says principal Amy Eliot. But the firm was determined to make several strides in that direction. The building's narrow floor plate easily accommodated daylighting, which is aided by reflective ceilings and a roofline that flares upward toward the east. Cooling loads in the building were greatly reduced by providing operable windows, ceiling fans, and shading on the west side. Sustainably harvested ipe, which appears prominently on the exterior sun screen and decking, was repeated inside on stair treads, handrails, decking on the circulation bridge, and accents on the bay window that projects from the conference room. Carpeting with a high recycled content was chosen for the offices and community room, and ceiling panels are a sustainable wood-fiber product.

A nautical theme carries through the interior without going overboard. In the lobby, a dinghy called El Cinco is suspended like a chandelier. Bright yellow—the same shade as foul weather gear—was chosen as the sole accent color. Otherwise, the interior palette of materials took its cues from the marina's complement of boats, which are largely white, aluminum, and gray. Finishes were selected for durability, anticipating that many of the users of the building will be in boating gear, while also expressing the same economy of means found in boat design. Floors on the lower level are post-tensioned concrete slabs that span between beams, because the subsurface is unstable.

Ipe Screen

The building's signature is a gently curved, wood screen wall that sweeps for 200 feet along the west faÇade. It serves many purposes: It's an image-giving element, a sun-shading device, a windbreak, and screening for mechanical equipment on the roof. Because the screen would be so prominent, the design team knew that it needed to be well built. In the context of a publicly funded project built by a low-bid contractor, “the approach was to nurse them along so that they would take real pride in the project,” says Verzhbinsky. A framing and mounting system was designed that could be adjusted to compensate for dimensional variations in the wood-framed base building. The screen's support system's layers—the heavy tubular-steel superstructure, the galvanized steel frame that hangs from it, and the ipe 2x4s that hold the slats—were aligned with a laser level as they were attached.

The galvanized subframe components were fabricated in a shop and then welded together on site. “You can truck a larger piece,” notes Verzhbinsky, “but we had to be very conscious of the maximum size of local galvanizing vats.

The exterior ipe is unfinished to allow for natural weathering and minimize future maintenance. Boards that were laid flat are fastened from the underside to avoid creating a dimple on top that could collect water and create rot. The same slats are also angled slightly downward to encourage water to run off.

TOOLBOX















Software

A variety of digital tools was employed to design the new Harbormaster's Building (page 128): Form Z 4.0 for most of the design, from very early conceptual studies to final finished renderings; AutoCAD 2002 to generate the final screen wall geometry and to resolve the details and complete the drafting; and a variety of Adobe products for presentation drawings.


Screen Wall Wood

Development of the building's ipe screen wall (page 128) involved considerations of geometry, function, proportion, and constructability. The façade's basic frame design was based on the capacity of the wood strips to span 4 feet between substructure supports and the ready availability of 20-foot-long ipe boards. The key to ensuring proper alignment of the ipe boards along the 200-foot-long wood screen was a laser level that guided the final installation.



Cedar Siding

The building's cedar siding was selected for its natural beauty, as well as its ability to weather well in coastal environments. The species, cut, and fastening system were selected to maximize the material's natural qualities. Clear heart, vertical-grain siding was attached using stainless steel ring shank nails and finished with a semi-transparent stain. Architects selected the stain because of its ability to reveal the cedar's grain and provide the proper level of UV protection, while requiring infrequent reapplication that could be accomplished by the harbor's maintenance crew.



All-weather Steel

Special detailing of the exposed steel structure was necessary to prevent corrosion in the coastal environment. Steel members were galvanized and detailed to eliminate the need for on-site welding, a process that required the use of stainless steel alloy bolts at all splice connections.



Map Wall

Inspired by Sol Lewitt's wall art, a nautical map of San Francisco Bay provides a super-sized accent in the harbormaster's conference room (page 130). The image was downloaded from NOAA, sized to fit the wall surface, and graphically enhanced by GGE, a local production studio. The digital output was printed on heavy 3M stock, laminated with a satin finish, and applied to the wall in full-height panels with blind seams.

Project and Client: South Beach Harbormaster's Building

Architect: Tom Eliot Fisch, San Francisco—Douglas Tom (managing principal); Amy Eliot (principal in charge); Alyosha Verzhbinsky (associate principal, design); Robert Clocker, Neema Kulkarni, Wing Lee, Ellen Nystrom, Andy Potter, Gwen Preston (project team)

Landscape Architect: EDAW/AECOM

Structural Engineer: Structural Design Engineers

Mechanical Engineer: Guttmann and Blaevoet

Electrical Engineer: Silverman and Light

Plumbing Contractor: Raymond Brooks

Lighting Engineer: HLB

Marine Engineer: Moffat and Nichol

Completion Date: Late 2006

Size: 11,000 square feet