Launch Slideshow

Weiss/Manfredi

The mixed-use Barnard College Nexus connects a variety of uses—including offices, a cafeteria, events and meeting rooms, and computer facilities—and links the campus with the surrounding urban environment of New York.

Weiss/Manfredi

The mixed-use Barnard College Nexus connects a variety of uses—including offices, a cafeteria, events and meeting rooms, and computer facilities—and links the campus with the surrounding urban environment of New York.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4199%2Etmp_tcm20-140290.jpg

    600

    The Nexus creates a striking profile along Broadway, a major thoroughfare that flanks the western edge of Barnard's campus.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp419A%2Etmp_tcm20-140283.jpg

    600

    Section A series of stepped, double-height atria slice through the entirety of the building, creating a sense of openness in the 110,000-square-foot mixed-program building.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp419B%2Etmp_tcm20-140297.jpg

    600

    A series of stepped, double-height atria slice through the entirety of the building, creating a sense of openness in the 110,000-square-foot mixed-program building.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp419D%2Etmp_tcm20-140311.jpg

    600

    Axonometric plan Clear glazing interrupts the red tones to denote the main circulation patterns within the building.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp419E%2Etmp_tcm20-140318.jpg

    600

    Clear glazing interrupts the red tones to denote the main circulation patterns within the building.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp419F%2Etmp_tcm20-140325.jpg

    600

    A series of reddish-toned glass creates a varied appearance.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp41A0%2Etmp_tcm20-140332.jpg

    600

    Curtain wall section detail THE CURTAIN WALL system allows for standard glazing and double-paned light boxes with a plenum that allows light to be refracted back out.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp41A1%2Etmp_tcm20-140339.jpg

    600

    THE CURTAIN WALL system allows for standard glazing and double-paned light boxes with a plenum that allows light to be refracted back out.

The mixed-use Barnard College Nexus connects a variety of uses—including offices, a cafeteria, events and meeting rooms, and computer facilities—and links the campus with the surrounding urban environment of New York. The glazed façades of the 110,000-square-foot building allow views from inside the building up and down the campus corridor and onto Broadway, which flanks the building's west side; the glazing also allows for views through the building from the outside. A sleek and modern update to a largely historic campus, the building was constrained by zoning that limited it to a five-story, 85-foot-high streetscape, with an additional story on the campus side. A series of slipped, double-height atria, rising throughout the height of the building and shifting laterally toward the quad side of the building with each level, creates a diagonal corridor throughout the structure, allowing light into the core of the building and providing another sightline axis. These atria are painted a vibrant green that can be seen from the street, a playful detail that highlights the flow of movement in the space. Inside, vertically patterned glass accents the main circulation routes.

The façade treatment is a clever nod to the brick and terracotta that dominate the other campus buildings. Vertical panels of translucent white and reddish-hued glass recall the patterns of a brick façade, and a range of colors, patterns, and depths gives the building the slightly mottled appearance of natural stone and masonry. Juror Coleman Coker noted that “the building has this reddish color, even at night. And that alone is an interesting and compelling thing to do in a minimalist way.” Translucent shadow boxes in the façade catch and reflect light, giving the treatment a depth and luminosity that go beyond that of a standard curtain wall. Thomas Phifer appreciated the repeated use of vertical glass elements, as well as the visible green atria: “This façade is a reflection of what's happening inside the building; it's almost like a cross section.”

  • Marion Weiss  Michael A. Manfredi
    Marion Weiss & Michael A. Manfredi

PROJECT Barnard College Nexus

LOCATION New York

ARCHITECT Weiss/Manfredi, New York—Marion Weiss, Michael A. Manfredi (design partners, pictured); Michael Harshman (project manager); Clifton Balch, Yehre Suh (project architects); Patrick Armacost, Michael Blasberg, Linh Dan Do, Sandy Ewen, Kian Goh, Hamilton Hadden, Patrick Hazari, Todd Hoehn, Anastasia Kostrominova, Justin Kwok, Lee Lim, Kim Nun, Nick Shipes, Michael Steiner (project team); Patrick Armacost, Kian Goh, Jason Ro, Yehre Suh, Tae-Young Yoon (competition scheme)

YEAR FOUNDED 1989

NUMBER OF EMPLOYEES 20

ENGINEERS Jaros, Baum & Bolles Consulting Engineers (M/E/P/FP and vertical transport); Severud Engineers (structural); Langan (civil)

LANDSCAPE ARCHITECT HM White Site Architects

CONSULTANTS R.A. Heintges Architects Consultants (curtain wall); Brandston Partners (Lighting Design); Cerami & Associates with T.M Technology Partners (AV/IT/general acoustics/ security); Ricca Newmark Design (food service); Jeanne Giordano (retail); AMIS (cost estimator); Viridian Energy and Environmental (sustainability); Fisher Dachs (theater); Jaffe Holden Acoustics (theater acoustics)

CONSTRUCTION MANAGER Bovis Lend Lease

CLIENT Barnard College

COST $42 million

SIZE 110,000 square feet

55th Annual P/A Awards

  • 55th Annual P/A Awards

    Introducing eight projects that are breaking new ground around the globe. A jury of architects and experts weighs in on what defines "progressive architecture" today.

     
  • Anmahian Winton Architects

    The Community Rowing Boathouse offers access to the waters of the Charles River in more ways than one: It serves as the first riverside home for a largely volunteer-run nonprofit (which has been operating seasonally out of a nearby hockey rink for the pas

     
  • Brian Healy Architects

    The result of an open architectural competition celebrating the 50th anniversary of the Korean Church of Boston, the Children's Chapel and Community Center not only provides space for the next generation of parishioners but also acts as an entry point for