Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates
Renderings Courtesy of Zaha Hadid Architects/MIR Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates


Bee’ah, a fully integrated environmental and waste management company has commissioned Zaha Hadid Architects to lead the design and development of its new headquarters in Sharjah, United Arab Emirates. The London-based firm was selected to build the center after winning an international competition in 2013.

Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates
Renderings Courtesy of Zaha Hadid Architects/MIR Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates


Bee’ah’s 7,000-square-meter (75,347-square-foot) headquarters will increase operational effectiveness of its Waste Management Centre, and supply the company with an administrative center designed to LEED Platinum standards of sustainability with ultra-low carbon and minimal water consumption. The organization aims to utilize 100 percent green, renewable energy sources to power the building as well as recycled materials throughout construction.

Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates
Renderings Courtesy of Zaha Hadid Architects/MIR Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates


Zaha Hadid Architects used the surrounding desert landscape context and a conceptual driver, settling upon the notion of two intersecting "dunes." The dunes connect via a central courtyard will be oriented according to the prevailing Shamal wind direction. The dunes also protect their interiors and staff by allowing for natural daylight and views, yet blocking direct exposure to the sun.

Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates
Renderings Courtesy of Zaha Hadid Architects/MIR Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates


The headquarters’ building systems were co-developed with London-based environmental consultants Atelier Ten to minimize energy required for cooling. In milder seasons, the operable façade will allow for natural ventilation. During the warmer months, the system will be optimized for maximum conservation through a system that circulates fresh air with reduced energy impact. The exterior surfaces of the building will also work to reflect the sun’s rays and shade the interior courtyard.

Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates
Renderings Courtesy of Zaha Hadid Architects/MIR Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates


The structure, developed in conjunction with engineering firm Buro Happold, will also minimize material consumption by sourcing recycled materials for its architectural and structural surfaces from demolition waste streams that are managed and operated by Bee’ah.

Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates
Renderings Courtesy of Zaha Hadid Architects/MIR Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates


A timeline has not yet been determined.

Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates
Renderings Courtesy of Zaha Hadid Architects/MIR Bee’ah Headquarters, Zaha Hadid Architects, Sharjah, United Arab Emirates


View more by Zaha Hadid Architects in the ARCHITECT Project Gallery, including the KAFD Metro Station.