Launch Slideshow

Image

Hinman Research Building Rehabilitation and Adaptive Use

Hinman Research Building Rehabilitation and Adaptive Use

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB1B%2Etmp_tcm20-804060.jpg

    true

    Image

    600

    Jonathan Hillyer

    A stair linking the Crib to the floor below is supported on a single box girder that appears to peel down from the Crib’s floor system. The stair itself is a series of welded, bent steel plates, bracketed by a stainless steel railing and draped with steel mesh. Interior staircases lead from the studio level to offices and galleries above.

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB10%2Etmp_tcm20-804048.jpg

    true

    Image

    600

    Courtesy Lord Aeck & Sargent/Office dA

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB0F%2Etmp_tcm20-804047.jpg

    true

    Image

    600

    Courtesy Lord Aeck & Sargent/Office dA

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB11%2Etmp_tcm20-804049.jpg

    true

    Image

    600

    Courtesy Lord Aeck & Sargent/Office dA

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB1A%2Etmp_tcm20-804059.jpg

    true

    Image

    600

    Jonathan Hillyer

    The Crib suspended over the studio floor.

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB1E%2Etmp_tcm20-804063.jpg

    true

    Image

    600

    Jonathan Hillyer

    Bent steel-plate stairs leading to the Crib.

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB14%2Etmp_tcm20-804053.jpg

    true

    Image

    600

    Courtesy Lord Aeck & Sargent/Office dA

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB13%2Etmp_tcm20-804052.jpg

    true

    Image

    600

    Courtesy Lord Aeck & Sargent/Office dA

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB16%2Etmp_tcm20-804055.jpg

    true

    Image

    600

    Jonathan Hillyer

    Studio floor, with custom workstations.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/0611_AR_HINMAN_tcm20-808644.jpg

    true

    600

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB18%2Etmp_tcm20-804057.jpg

    true

    Image

    600

    Jonathan Hillyer

    View toward ceiling from the spiral stair.

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB15%2Etmp_tcm20-804054.jpg

    true

    Image

    600

    Jonathan Hillyer

    View from the top of the spiral stair.

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB17%2Etmp_tcm20-804056.jpg

    true

    Image

    600

    Jonathan Hillyer

    Second-level gallery and corridor, with new balcony.

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpB19%2Etmp_tcm20-804058.jpg

    true

    Image

    600

    Jonathan Hillyer

    Interior Stair.

Repurposing buildings is becoming a linchpin of development on state college and university campuses, where shrinking capital budgets provide the impetus to find new uses for old structures, rather than building new ones, to house still-growing student populations. But the potential in this more-frugal approach was not lost on administrators at the Georgia Institute of Technology College of Architecture, whose expanding programs had the college bursting at the seams. An outdated building about to be vacated by the university’s research institute turned out to be just the antidote to the space crunch; the college relocated its graduate design studios and labs into the newly renovated Hinman Research Building.

Originally opened in 1939, the Hinman Building was the first of several structures designed for Georgia Tech by Paul M. Heffernan, an architecture faculty member and, later, school director, who introduced Bauhaus-influenced functionalism to both the curriculum and the campus. With its 50-foot-high central volume, the “high bay,” the Hinman Building had long served the schools of engineering and earth sciences as a center for full-scale research and prototyping. Now, its rehabilitation and reuse (which won a Progressive Architecture Awards citation) by Lord Aeck & Sargent, of Atlanta, in collaboration with Office dA, of Boston, has produced a vibrant new teaching space that reveals the construction methods of the old structure and provides a lab for the development of new technologies.

The job was advertised as a preservation project, says Jack Pyburn, FAIA, a principal at Lord Aeck & Sargent. And indeed, the shell of the building required concrete repairs, new precast sills, low-E glazing, and a roof replacement. But Pyburn says that it was the collaborative nature of the interiors work and the rich dialogue between preservation and design that made the project stand out.

His counterpart Nader Tehrani, principal in charge at Office dA (and now partner of a new Boston-based firm, NADAAA, formed this year with Katie Faulkner, AIA, and Dan Gallagher), saw in the commission an opportunity to reinvigorate Heffernan’s loft. Tehrani’s first step was to analyze the building to identify key attributes for development. By far, he says, “The high bay and how to reinhabit it were number one.” His central concept was to liberate the floor of the high bay to enable the room’s use as a setting for design studios, lectures, movie screenings, parties, graduations, and large-scale prototypes and installations. The key to that strategy? Hang the essential new program elements from above.

One of these elements is new lighting—suspended 4-inch-diameter acrylic tubes, each with four fluorescent lamps. The second is a 32-foot-long guillotine wall along the south wall that lifts via a series of pulleys to reveal a multipurpose space, which functions alternately as a venue for studio crits, exhibitions, or video projection. The third insertion, a spiral stair rising to a suite of third-floor faculty offices, occupies the space’s southwest corner. Fabricated from a series of steel-plate risers welded to resemble a single folded surface, the stair appears to lift slightly off the studio floor on a wooden platform—a bit of conceptual sleight of hand. In reality, only its shroud of steel cable mesh, which has a spiraling stainless steel guide rail to lend it shape, hangs from the truss overhead.

The fourth of the suspended elements—and the centerpiece of the interior—is the Crib, a 24-by-53-foot mezzanine supported by the building’s beefy bridge crane, which once hoisted equipment and materials into the high-bay space. This flex-space addition delivers new studio space and a student lounge, but can be pressed into service for end-of-semester exhibitions. Functionally, the Crib serves as the main circulation connector between the third-floor studios and gallery in the building’s north wing and the second-floor studios in the high-bay space. (Renovated lower-level offices and labs in the north wing fill the building’s first floor.)

“What’s important is how these four elements establish a dialogue with the building, its architect and its history,” says Tehrani, who tends to intellectualize the Hinman Research Building as a didactic instrument—a real-world demonstration of how materials and technology join to make architecture.

Alan Balfour, Assoc. AIA, dean of the college, strikes a more visionary pose as he strides across the suspended mezzanine with his arms gesturing broadly to indicate the new possibilities presented by the high-bay studio. “Clearly the grand height suggests we can produce things that fill the space,” Balfour enthuses. “The point is: What can you conceive of happening here that you couldn’t do anywhere else?”


Project Credits

Project Hinman Research Building Rehabilitation & Adaptive Use, Atlanta
Client Georgia Institute of Technology College of Architecture
Architect Lord Aeck & Sargent, Atlanta in collaboration with Office dA, Boston—Jack Pyburn, FAIA (principal, Lord Aeck & Sargent); Nader Tehrani (principal, Office dA); John Kisner, AIA (project manager, Lord Aeck & Sargent), Daniel Gallagher (project manager, Office dA); Karen Gravel, AIA (project architect, Lord Aeck & Sargent); Tom Beresford (project coordinator, Office dA); Tom Butler, Seth Hammonds, Jim Nicolow, AIA, Claire Oviatt, Cobb Quarles, Ben Ridderbos, Benjamin Scott, Jihan Stanford (design team, Lord Aeck & Sargent); Remon Alberts, Yousif J. Alsaleem, Marzouq A. Al-Mutairi, Arthur Chang, Brandon Clifford, Jeff Dee, Sarah Dunbar, John Houser, Pepe Giner Ivars, Samuel Ray Jacobson, Harry Lowd, Jonathan Palazzolo (design team, Office dA)
Structural Engineer Uzun & Case Engineers—James Case, John Hutton
M/E/P/FP Engineer EMC Engineers—Douglas Gray, Chip Tabor
Cable-Mesh Systems Consultant Officium Design Engineering—David Bradley, AIA
Concrete Repair and Rehabilitation Wiss, Janney, Elstner Associates—Paul Gaudette
Civil Engineer Haines Gipson & Associates—Robert McCann
Acoustics The Sextant Group—Brian Patrick
Construction Manager The Beck Group (millwork contractor and custom furniture contractor)—Bill Hicks (project executive); Brad Oliva (project manager); Troy Nixon (project engineer); Steve Wheeler (superintendent)
Structural Steel Subcontractor SteelFab
Masonry and Concrete Rehabilitation Subcontractor Southeast Restoration & Fireproofing Co.
Steel Window Fabrication and Repair Subcontractor Southern Machine Specialists
Glazing Subcontractor Trainor Glass Co.
Framing and Drywall Subcontractor Mulkey Enterprises
Mechanical Subcontractor Ragan Mechanical Contractors
Electrical Subcontractor MetroPower
Fire Protection Subcontractor Century Fire Protection
Size 35,826 square feet
Construction Cost $8.5 million

Materials and Sources

Cable Mesh Carl Stahl DécDecorcable (cable mesh) decorcable.com
Doors Overhead Door Corp. (vertical lift door) overheaddoor.com; Southern Door and Plywood southerndoorply.com
Flooring Haworth haworth.com
Lighting Addison-Parish Lighting Sales www.aplsales.com; Birchwood Lighting birchwoodlighting.com; Vode Lighting vode.com; Custom Metalcraft (custom lighting fabricators) custom-metalcraft.com
Millwork Royal Custom Cabinets (custom millwork) royalcustomcabinets.com
Shading Lutron Electronics Co. (solar shades) lutron.com
Tile Daltile (bathroom tile) daltile.com
Vertical Transport KONE (Eco-Space elevator) kone.com
Walls Homasote (wall covering) homasote.com