Launch Slideshow

Image

Krishna P. Singh Center for Nanotechnology

Krishna P. Singh Center for Nanotechnology

  • New campus green

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5453%2Etmp_tcm20-1149384.jpg

    true

    New campus green

    600

    Courtesy Weiss/Manfredi Architecture/Landscape/Urbanism

    New campus green

  • View of the Center from street

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5454%2Etmp_tcm20-1149386.jpg

    true

    View of the Center from street

    600

    Courtesy Weiss/Manfredi Architecture/Landscape/Urbanism

    View of the Center from street

  • Entry Galleria

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5455%2Etmp_tcm20-1149389.jpg

    true

    Entry Galleria

    600

    Courtesy Weiss/Manfredi Architecture/Landscape/Urbanism

    Entry Galleria

  • View of Galleria from second floor

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5456%2Etmp_tcm20-1149390.jpg

    true

    View of Galleria from second floor

    600

    Courtesy Weiss/Manfredi Architecture/Landscape/Urbanism

    View of Galleria from second floor

  • Stair lounge designed to encourage informal interaction between scientists and students.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5457%2Etmp_tcm20-1149392.jpg

    true

    Stair lounge designed to encourage informal interaction between scientists and students.

    600

    Courtesy Weiss/Manfredi Architecture/Landscape/Urbanism

    Stair lounge designed to encourage informal interaction between scientists and students.

Located on the eastern edge of the University of Pennsylvania campus in Philadelphia, the center, which opens in 2013, creates needed laboratory space as well as a new public face for the university for visitors arriving from the city center. The 78,000-square-foot structure is sited around a new green space, drawing corollaries to the campus’s quads and to the city’s public squares. The bulk of the building lies on the northern edge of the site to minimize traffic vibrations that could affect experiments within, though the eastern wing stretches forward to the street. “The building ascends to the cantilevered forum at the urban edge of the site to express the innovative character of the research inside,” says Weiss/Manfredi principal Marion Weiss, FAIA. Interior spaces include a 10,000-square-foot clean room, a 6,500-square-foot characterization suite, and 12,000 square feet of laboratory modules, all organized around public spaces that are punctuated by informal gathering areas that “we hope will encourage exchange and discovery outside the limits of the lab,” Weiss says.