Launch Slideshow

The façades (including the north and west, this image) incorporate extruded aluminum louvers and clear anodized aluminum panels.

Northwest Corner Building

Northwest Corner Building

  • The east façade of the new Northwest Corner Building faces Columbias original Morningside Heights campus; largely glazed, the elevation clearly showcases the buildings diagonally braced structure.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp593%2Etmp_tcm20-830952.jpg

    true

    The east façade of the new Northwest Corner Building faces Columbias original Morningside Heights campus; largely glazed, the elevation clearly showcases the buildings diagonally braced structure.

    600

    Michael Moran

    The east façade of the new Northwest Corner Building faces Columbia's original Morningside Heights campus; largely glazed, the elevation clearly showcases the building's diagonally braced structure.

  • A four-story bridge cantilevers off the new building and connects with the existing Pupin Physics Laboratory next door. Additional bridges on the south face connect to Chandler Laboratories, farther down Broadway.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp591%2Etmp_tcm20-830950.jpg

    true

    A four-story bridge cantilevers off the new building and connects with the existing Pupin Physics Laboratory next door. Additional bridges on the south face connect to Chandler Laboratories, farther down Broadway.

    600

    Michael Moran

    A four-story bridge cantilevers off the new building and connects with the existing Pupin Physics Laboratory next door. Additional bridges on the south face connect to Chandler Laboratories, farther down Broadway.

  • The façades (including the north and west, this image) incorporate extruded aluminum louvers and clear anodized aluminum panels.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp58F%2Etmp_tcm20-830948.jpg

    true

    The façades (including the north and west, this image) incorporate extruded aluminum louvers and clear anodized aluminum panels.

    600

    Michael Moran

    The façades (including the north and west, this image) incorporate extruded aluminum louvers and clear anodized aluminum panels.

  • The stone-clad lobby features wall panels that mimic the diagonal etching on the façade panels.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp594%2Etmp_tcm20-830953.jpg

    true

    The stone-clad lobby features wall panels that mimic the diagonal etching on the façade panels.

    600

    Michael Moran

    The stone-clad lobby features wall panels that mimic the diagonal etching on the façade panels.

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp599%2Etmp_tcm20-830963.jpg

    true

    Image

    600

    Courtesy Rafael Moneo with Moneo Brock Studio

  • A stair leads to a second-floor café that anchors a four-story glazed atrium with escalators to the library and research elevator core above.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp595%2Etmp_tcm20-830954.jpg

    true

    A stair leads to a second-floor café that anchors a four-story glazed atrium with escalators to the library and research elevator core above.

    600

    Michael Moran

    A stair leads to a second-floor café that anchors a four-story glazed atrium with escalators to the library and research elevator core above.

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp59A%2Etmp_tcm20-830966.jpg

    true

    Image

    600

    Courtesy Rafael Moneo with Moneo Brock Studio

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp59B%2Etmp_tcm20-830968.jpg

    true

    Image

    600

    Courtesy Rafael Moneo with Moneo Brock Studio

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp59C%2Etmp_tcm20-830971.jpg

    true

    Image

    600

    Courtesy Rafael Moneo with Moneo Brock Studio

  • The engineering library has a wood-slat ceiling that again mimics the striations of the etched façade panels. Inset mirrored panels reflect the students working and also reflect daylight to brighten the space.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp596%2Etmp_tcm20-830955.jpg

    true

    The engineering library has a wood-slat ceiling that again mimics the striations of the etched façade panels. Inset mirrored panels reflect the students working and also reflect daylight to brighten the space.

    600

    Michael Moran

    The engineering library has a wood-slat ceiling that again mimics the striations of the etched façade panels. Inset mirrored panels reflect the students working and also reflect daylight to brighten the space.

  • Workstation with view out through façade

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp597%2Etmp_tcm20-830956.jpg

    true

    Workstation with view out through façade

    600

    Michael Moran

    Workstation with view out through façade

  • Daylight-harvesting double-height corridor with view to lab spaces

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp598%2Etmp_tcm20-830959.jpg

    true

    Daylight-harvesting double-height corridor with view to lab spaces

    600

    Michael Moran

    Daylight-harvesting double-height corridor with view to lab spaces

 

The Northwest Corner Building (NWC), Columbia University’s new interdisciplinary research facility for chemistry, biology, engineering, and physics, is the final architectural piece in the school’s 1903 Morningside Heights campus master plan, designed by Charles Follen McKim of McKim, Mead & White. The university entrusted the task of designing this final piece of the puzzle to 1996 Pritzker Prize–winning Spanish architect Rafael Moneo, with his daughter and son-in-law’s firm, Moneo Brock Studio, serving as the design studio. New York–based Davis Brody Bond Aedas participated in the role of associate architect.

Moneo began the design process by acknowledging the contextual weight of the McKim, Mead & White plan. Then he looked five blocks north to the site of the university’s planned 17-acre Manhattanville expansion. This ambitious project has its own master plan—designed by Renzo Piano Building Workshop and Skidmore, Owings & Merrill—and the Columbia administration expected Moneo to form a conceptual gateway to the new campus and a bridge between the educational architectures of the 19th and 21st centuries.

But there was another challenge, one that was still more daunting. The site, rather than being a vacant lot, was already taken by the Francis S. Levien Gymnasium, a 2,760-seat arena that houses the university’s basketball teams and serves as a rainy-day location for commencement ceremonies. In other words, Moneo was confronted with an intrinsic (and immovable) part of the campus. Constructing the new science facility meant building above and spanning 129 feet over the gym, without penetrating the existing structure at any point.

Working closely with structural engineers from Arup, the design team created a strategy that would meet requirements for 40-foot clear spans in the laboratory bays and auditorium and for the stiff laboratory floors by using diagonal cross-bracing at the perimeter. “The boldest expression of this gesture is given to the library, made completely free of columns and occupying the interstitial space between the roof of the gym below and the mass of the building overhead,” Moneo says.

Simply put, the building’s envelope is a giant steel truss from which spaces in the base—including a library, a café, and a lecture hall—are hung. Such a move could have wreaked havoc on the faÇades, but the designers purposefully incorporated the diagonal bracing as an element of the unitized curtainwall’s design (see Toolbox). This honest expression is apparent in the composition of aluminum fins and façade panels. The campus side to the east is mostly glazed, reinforcing the university’s expansive mission, particularly its evolving cross-disciplinary culture in the sciences.

More than 70,000 square feet of laboratories are located above the stone base. A narrow footprint allows daylight to penetrate deep into the 14-story building. Moneo amplifies the light by creating double-height spaces on the laboratory floors; broad eastern exposure illuminates adjacent mezzanines that house faculty offices and semiprivate student workstations. Gathering spaces pop up around the labs in an effort to encourage mingling by students from different disciplines.

Multiple bridges connect the new building to Pupin Physics Laboratory to the east and Chandler Laboratories to the south; they are cantilevered from the NWC so as not to add additional loads to the older structures.

Throughout the interior, Moneo frames unexpected glimpses of the stately architectural enclave into which his project boldly encroaches, in homage to the classical motifs that define the cloistered campus’s architectural heritage. These views are subtle gestures, but they admit the past into a building that itself looks to the university’s future. “We have been planning this project for 10 years,” explains Joseph Mannino, AIA, associate vice president of Columbia’s Capital Project Management office. Acknowledging that conventional laboratory buildings are hermetically sealed, “the goal was to create public spaces within the building that reflect the university’s openness,” he says.

The café sits 12 feet above street level, offering views up Broadway to the new Manhattanville campus. The gymnasium entrance has been relocated to 120th Street, and a new exterior stair—partially made of recycled granite from the gymnasium’s former exterior—rises 30 feet from the sidewalk to provide a much-needed entry along the main campus’s northern perimeter. Most importantly, the stair activates the new public spaces and will eventually be a vital conduit connecting the Manhattanville campus. The bridge metaphor permeates all aspects of the project; it serves as a thoughtful end to one plan, and a gracious point of entry into a newer one.


Project Credits

Project Northwest Corner Building, New York
Client Columbia University
Design Architect Rafael Moneo with Moneo Brock Studio, Madrid—Rafael Moneo; Jeffrey Brock, Belén Moneo; Benjamin Llana, Spencer Leaf, Andrés Barron (Moneo Brock Studio project team)
Associate Architect Davis Brody Bond Aedas, New York—William Paxson, AIA (partner-in-charge); Mayine Lynn Yu, AIA, David Haft, AIA, Fernando Hausch-Fen, Gene Sparling, AIA, Mario Samara, Clover Linne, AIA, Dohhee Zhoung, AIA, Veronique Ross, James Paxson (project team)
Contractor Turner Construction Co.
Structural/Mechanical Engineer Arup—Dan Brodkin (structural); Josh Yacknowitz (mechanical)
Façade Consultant R.A. Heintges & Associates
Geotechnical Engineer Mueser Rutledge Consulting Engineers
Environmental Engineer RWDI
Landscape Consultant Langan Engineering & Environmental Services
Lighting Fisher Marantz Stone
Cost Estimating Wolf and Co.
Size 188,000 square feet
Construction Cost Withheld

Materials and Sources

Façade and Curtainwall W&W Glass wwglass.com
Steelwork Banker Steel Co. bankersteel.com
Metalwork Champion Metal
Concrete Commodore Construction commodoreconstruction.com
Stone MGC Stone Co.
Millwork Centre Interiors Woodworking Co.
Glass Viracon www.viracon.com
Furniture Steelcase steelcase.com