Launch Slideshow

A shingled skin wraps the original building, pulling up at the base to create a more dynamic entry sequence than existed previously. The move reorients the external circulation and engages with the surrounding campus streets and buildings.

John H. Daniels Faculty of Architecture, Landscape, and Design

Office dA with Adamson Associates Architects

John H. Daniels Faculty of Architecture, Landscape, and Design

Office dA with Adamson Associates Architects

  • A shingled skin wraps the original building, pulling up at the base to create a more dynamic entry sequence than existed previously. The move reorients the external circulation and engages with the surrounding campus streets and buildings.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7E2%2Etmp_tcm20-284106.jpg

    true

    A shingled skin wraps the original building, pulling up at the base to create a more dynamic entry sequence than existed previously. The move reorients the external circulation and engages with the surrounding campus streets and buildings.

    600

    Courtesy Office dA

    A shingled skin wraps the original building, pulling up at the base to create a more dynamic entry sequence than existed previously. The move reorients the external circulation and engages with the surrounding campus streets and buildings.

  • A series of double-height spaces (highlighted in gray) spiral up the center of the building. Linked by staircases and largely unprogrammed, the spaces can be used for critiques, events, and as lounges.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7DF%2Etmp_tcm20-284085.jpg

    true

    A series of double-height spaces (highlighted in gray) spiral up the center of the building. Linked by staircases and largely unprogrammed, the spaces can be used for critiques, events, and as lounges.

    600

    Courtesy Office dA

    A series of double-height spaces (highlighted in gray) spiral up the center of the building. Linked by staircases and largely unprogrammed, the spaces can be used for critiques, events, and as lounges.

  • In an effort to increase the energy efficiency of the building by reducing the heat island effect, the architects insulated the roof to R30 and then added a green roof to further improve performance. The green roof is accessible to the student body and will be used as a laboratory space where landscape architecture students can experiment with different plant species.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7E1%2Etmp_tcm20-284099.jpg

    true

    In an effort to increase the energy efficiency of the building by reducing the heat island effect, the architects insulated the roof to R30 and then added a green roof to further improve performance. The green roof is accessible to the student body and will be used as a laboratory space where landscape architecture students can experiment with different plant species.

    600

    Courtesy Office dA

    In an effort to increase the energy efficiency of the building by reducing the heat island effect, the architects insulated the roof to R30 and then added a green roof to further improve performance. The green roof is accessible to the student body and will be used as a laboratory space where landscape architecture students can experiment with different plant species.

  • An exploded axonometric shows how the skin and expanded academic spaces fit around the existing building.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7E0%2Etmp_tcm20-284092.jpg

    true

    An exploded axonometric shows how the skin and expanded academic spaces fit around the existing building.

    600

    Courtesy Office dA

    An exploded axonometric shows how the skin and expanded academic spaces fit around the existing building.

What If You Actually Could Teach an Old Building Some New Tricks?
John H. Daniels Faculty of Architecture, Landscape, and Design / Office dA with Adamson Associates Architects

Site
A 1909 masonry building, designed by Burke, Horwood & White, on the University of Toronto campus.

Program
A new skin that reconfigures the building entry sequence and new spaces added onto and within the original building.

Solution
The building that houses the university’s architecture school sits on a corner site at the edge of campus, but it doesn’t engage with the streetscape effectively. Office dA (with architect of record Adamson Associates Architects) solved this problem with a skin of glass panels that reorients the entry sequence to the corner of two major streets, giving the building more prominence on both. At the entry point, the skin lifts to reveal the original building, and a combined stairway and ramp that snakes to the original main entrance. The double-skin system has insulated glass units that are engineered to optimize thermal performance.

Behind the new façade is an addition to the existing five-story building that adds another two stories of studio and library space. “It maximizes the density by building up. It’s a good solution,” juror Stan Allen said. Skylights installed in a green roof let ample daylight into the core, and a series of double-height flexible spaces are added onto and retrofitted into the original building. Usable for critiques and lectures and as lounges, these spaces also provide staircases, allowing for increased social interaction between staff and students, creating a greater sense of community than the existing building allows.

Project Credits

Project John H. Daniels Faculty of Architecture, Landscape, and Design, Toronto
Client University of Toronto
Design Architect Office dA, Boston—Nader Tehrani (design principal, principal in charge); Monica Ponce de Leon (design principal); Daniel Gallagher (project architect); Lisa Huang (project coordinator); Arthur Chang, Melissa Harlan, Natsuki Meada, Harry Lowd, Remon Alberts, Catie Newell, Rich Lee, Jonathan Palazzolo, Masoud Akbarzadeh, Sulaiman Albader, Abrar Al-Ebrahim, Jeff Dee, Brandon Clifford, Abdulwahab Almazeedi, Wadha Al-Massad, Ebrahim Alawadhi, Suzy Costello (design team)
Architect of Record Adamson Associates Architects—David Jansen (principal in charge); Ann Daniel, Dominic Virdo (project team)Structural Engineer Halcrow Yolles—Barry Charnish
Sustainability Consultant Atelier Ten—Nico Kienzl, John An
Mechanical Engineer The Mitchell Group—Phil Bastow
Electrical Engineer Mulvey & Banani—Joe Berardi
Landscape Architect Coen + Partners—Shane Coen (principal in charge); Stephanie Grotta, Bryan Kramer (project team)
Code Consultant Leber|Rubes—Dave Syrett
Elevator Consultant Soberman Engineering—Jon Soberman
Size 71,365 square feet (existing), plus 20,990 square feet (new addition)