Launch Slideshow

New Cambridge Public Library

New Cambridge Public Library

New Cambridge Public Library

  • Image

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp12DD%2Etmp_tcm20-631670.jpg

    true

    Image

    600

    Robert Benson

  • View from lawn

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp12DF%2Etmp_tcm20-631672.jpg

    true

    View from lawn

    600

    Robert Benson

    View from lawn

  • http://www.architectmagazine.com/Images/Cambridge%20Public%20Library_tcm20-637418.jpg

    true

    600

William Rawn Associates and Ann Beha Architects • The new Cambridge Public Library stands cheek-by-jowl with the city’s renovated 1889 Main Library—both set within a landscaped park that was expanded by relocating parking spaces underground. The complex expands the idea of “a library in the park” established by the historic Van Brunt & Howe library with a new, 77,000-square-foot wing by William Rawn Associates. The new wing visually draws the park into the library by means of a double-skinned curtain wall that is 45 feet tall and 180 feet long. Organized around books—rather than community spaces, which are the focal point of many contemporary libraries—Rawn’s achieves a civic presence with its high-ceilinged ground floor.

The double-skinned façade and column-free perimeter maximize transparency from the park into the library, while filling the space with natural light—two attributes that caught the jury’s attention. “I like the transparency,” juror John Cary said. “The interior is so light-filled.” This indoor-outdoor connection is strengthened by aligning the first floor with the ground plane, a clever architectural gesture that makes the park appear to extend from the rooms. Outside, a paved courtyard connecting the new and old buildings doubles as a reading room that fuses the elements of the program. The project scope also included renovation of the 27,000-square-foot original library, executed by Ann Beha Architects. Beha’s studied restoration of the elaborately appointed reading room reinstated the rich, Victorian color scheme and revived the oak woodwork.

Jurors complimented the way the new building offers an elegant counterpoint to the Richardsonian Romanesque building it joins. “I’ve been there,” juror Bill Valentine said, “and it’s an incredibly good building.” Others remarked on the consistency of expression in the new wing, the pleasing splashes of color, and the deft handling of wayfinding elements. “We looked at quite a few libraries,” said juror Yolande Daniels. “This is the first one that was really up to the bar.”


Project Credits

New Cambridge Public Library, Cambridge, Mass.
Client City of Cambridge
Lead Architect William Rawn Associates, Architects, Boston—William L. Rawn, Clifford V. Gayley (principals for design); Philip Gray (project manager); Kevin Bergeron (project architect); Ken Amano (senior designer); Ned Baxter, Jesse Belknap, Thomas Brennan, Rob Chan, Yu-Lin Chen, Lauren Coles, David Croteau, Ann Dacey, Jose Diaz, Eric Gewirtz, Paul Governor, Andrea Hsu, Aaron Malnarick, Michael Mandeville, Jeff McBride, Sebastian Mendez, Vaughn Miller, Matt Osborn, Jean Perrin, Elijah Porter, Andy Rah, Peter Reiss, Grace Rudolph, James Saunders, Matthew Stymiest, Vivian Uang, Rob Wear, Timothy Wong, Qing Yang, Shiu Chie Yokoyama (design team)
Associate Architect/Historic Building Architect Ann Beha Architects, Boston—Pamela W. Hawkes (principal-in-charge); Ann Beha (consulting principal); Wolfgang Rudorf (project manager); Michele Auer (project architect); Scott Aquilina, Nick Brown, Nicole Groleau, Andrew Grote, Richard Panciera (design team)
Contractor Consigli Construction Co./J.F. White Contracting Co. (Joint Venture)
Structural Engineer LeMessurier Consultants
M/E/P/FP Engineer Vanderweil Engineers
Civil Engineer H.W. Moore Associates
Façade Engineer Arup Façade Engineering
Double-Skinned Curtain Wall Gartner Steel and Glass
Interior Design William Rawn Associates and Ann Beha Architects, with Lab [3.2]
Furnishings Ann Beha Architects
Landscape Architect Michael Van Valkenburgh Associates
Lighting Consultant Horton Lees Brogden Lighting Design
Acoustical Consultant Acentech
Size 141,600 gross square feet
Cost Withheld
Photography Robert Benson