Launch Slideshow

Portola Valley Town Center

The Portola Valley Town Center is an exercise in reuse and the creation of public civic space nestled into the foothills south of San Francisco.

Portola Valley Town Center

The Portola Valley Town Center is an exercise in reuse and the creation of public civic space nestled into the foothills south of San Francisco.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/01_056226_REV_tcm20-153459.jpg

    true

    600

    César Rubio

    Three buildings—a town hall, a community hall, and a library—make up the new Portola Valley Town Center, a sustainable civic center for a small town south of San Francisco. Green measures include solar panels on the south-facing roof slopes of two of the buildings and a maintenance shed. Together they form a 76-kilowatt array that will help ease the energy load of the complex.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/02_054218_tcm20-153473.jpg

    true

    600

    César Rubio

    Each of the canted roofs of the three main structures is engineered to have one low point where rainwater will run off. Chain rainwater leaders take the place of gutters and manage the water runoff, which the architects hope will soon be able to be collected and diverted to a cistern. The rainwater would then be used to irrigate the playing fields and performance lawn, which will need ample water in a drought-prone region.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/03_siteplan_tcm20-153481.jpg

    true

    600

    Site Plan

  • http://www.architectmagazine.com/Images/04_054012_tcm20-153489.jpg

    true

    600

    César Rubio

    All three main buildings incorporate sunshades composed of 2x6 boards of reclaimed Alaskan yellow cedar from a salvage yard in the Pacific Northwest. The wood was chosen specifically because over time it will fade to a silver-gray color that will help reflect more light into the buildings’ interiors. The other timber sourced for the project, including 6x10 horizontal beams reclaimed from the school that used to occupy the site and redwood cladding from McMullin Sawmill in Crescent City, Calif.—milled from dead and downed and beach-salvaged trees—will weather darker.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/05_curtainwall_tcm20-153497.jpg?width=237

    true

    237

    Curtainwall Detail

  • http://www.architectmagazine.com/Images/06_053934_tcm20-153502.jpg

    true

    600

    César Rubio

    The reading room that holds the main collection of the Portola Valley Library is an airy and light-filled space thanks to floor-to-ceiling windows and skylights. The wall paneling and ceiling slats—elements that appear in all three main buildings—are made from milled Douglas fir roof decking salvaged from the dismantled school.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/07_054085-89_tcm20-153510.jpg

    true

    600

    César Rubio

    The community room in the town center's community hall is a multipurpose space designed to allow for meetings, parties, and other events. Supporting the roof is a tree column—an unusual construction that wraps a steel-pipe support with the split trunk of one of the trees felled to make way for the complex's sports fields. Multiple doors and windows can be opened to make the room an indoor/outdoor space during the milder months.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/08_056352-80_V3_tcm20-153518.jpg?width=481

    true

    481

    César Rubio

    A room was set aside in the library for children's books and activities. The low slope of the roof creates an intimate environment, welcoming to Portola Valley's smaller denizens. Thick Douglas fir walls help to visually divide the space and absorb sound to prevent disturbance in the nearby main reading room.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/09_column_tcm20-153525.jpg

    true

    600

    Tree Column to Pipe Column Detail

The activists who founded the town of Portola Valley, Calif., in 1964 were determined to protect its scenic hillsides south of San Francisco from large-scale residential development. That same ethos came into play 40 years later, when the town decided to replace a surplus school with a multi-use town center. The top priorities: preserving open space, restoring natural habitat, and connecting to the landscape.

The new, $16 million Portola Valley Town Center occupies an 11-acre site beside a meadow and walnut grove. But its three main buildings—a library, town hall, and community hall—are placed away from the location of the old school, which was discovered to have been straddling the San Andreas Fault. By tucking the new complex in a corner of the site, the architects made space for a new baseball field, tennis courts, and a 300-foot-long stretch of restored creek that had been diverted into a culvert.

Designed by two Emeryville, Calif., firms—Siegel & Strain Architects with Goring & Straja Architects—the handsome civic center benefits from the enlightened views of town staff and highly involved citizens, who raised most of the money for the complex privately. The buildings huddle around a paved plaza and public lawn, where events such as an annual barbecue festival are held. Wide gabled roofs lend a familiarity to the buildings, whose deep sheltering porches and sunscreens of reclaimed Alaskan yellow cedar shade generous windows. Reclaimed vertical redwood siding relates the buildings to two towering redwood groves on the site.

Sustainability was a vital issue to the town, which consistently raised the bar as the project advanced. “Most of our projects get watered down as they go along,” says architect Larry Strain. “This one got greener and greener.” Rather than demolish the old school, they disassembled it to salvage materials. Douglas fir planks were remilled into wall paneling and ceiling slats for the new buildings. Concrete and asphalt were ground and reused as base rock for paths and service roads. In all, some 90 percent of the material from the deconstructed buildings was saved from landfills.

The comfortably scaled interiors reveal other eco-friendly gestures. Flooring in the community hall’s large meeting room, for example, was milled from local eucalyptus trees. Alder trees cut down to make way for the new ball field now wrap distinctive columns inside the buildings. And high-slag concrete—used in foundations, floor slabs, and library alcoves—lowered the project’s carbon footprint by 125 tons.

Building systems serve the sustainable agenda too. Passive design strategies include natural ventilation, daylighting, thermal mass, and exterior shading. In the most heavily used buildings, radiant-floor heating and nighttime cooling systems keep energy use to a minimum. Three arrays of roof-mounted photovoltaic panels, coupled with the efficient design, result in 53 percent less energy use than required by code.

Strain says the goal from the start had been to make the buildings green without seeking LEED certification. Midway through the process, the town decided to go for LEED Platinum. “We finally realized that the project would be easier to get built as a green project with LEED behind it—that the contractors understood what that meant,” Strain says. “It’s a way of implementing green.”

Project Credits
Project: Portola Valley Town Center, Portola Valley, Calif.
Client: Portola Valley
Architect: Siegel & Strain Architects, Emeryville, Calif.—Larry Strain, Susi Marzuola, Michael Hayden (project team); Goring & Straja Architects, Emeryville—Jim Goring, Theresia Kurnadi, Tom Beil (project team)
Interiors: Staprans Design; Pivot Interiors
Project/Construction Manager: TBI Construction and Construction Management
Landscape: Lutsko Associates; Carducci & Associates
Structural: Forell/Elsesser Engineers
Civil Engineer: BKF Engineers
M/P: Rumsey Engineers
Electrical: Integrated Design Associates
Lighting: David Nelson Associates
Energy Consultant: High Sun Engineering
Acoustics: Ewart Wetherill
Rendering: Al Forster
Cost: $16 million
Size: 25,000 square feet (buildings); 464,900 square feet (paving, landscaping, and playing fields)


TOOLBOX

Photovoltaics
SunPower Corp.; sunpowercorp.com
Three arrays of roof-mounted photovoltaic panels generate 76 kw of power on site. The architects specified SunPower 210 panels with an efficiency rating of 16.9 percent, one of the highest available ratings. They also selected the panels for their uniform black appearance, which complements the design of the buildings.

Slatted Ceilings
9Wood; 9wood.com
The architects designed slatted ceilings to improve acoustics in important interiors, including the library reading room, town hall lobby, emergency operations center, and multipurpose room in the community hall. Working with 9Wood, a Springfield, Ore., manufacturer of suspended wood ceilings, the architects salvaged 2x6 roof decking from the old school and remilled it into 1x3 slats with a resawn finish to absorb a stain. The wood was pickled with a white stain to increase reflectivity and improve daylighting.

Aluminum-Clad Windows
Loewen; loewen.com
Large double-hung windows and awning windows in the clerestories allow for natural ventilation. The architects selected aluminum-clad windows from Loewen because of the manufacturer's promise of extended life and reduced maintenance. In addition, Loewen makes the windows with FSC-certified wood, which was an important consideration. The windows are dual-glazed with Cardinal LoE3 -366 coated glass, which combines good light transmittance and thermal performance.

Bulletin Boards
Forbo; forbolinoleumna.com
Large wall areas in the two community hall classrooms— used frequently for children's education—are covered in Forbo Marmoleum Bulletin Board. This low-VOC, biodegradable material is made from linseed oil, cork, resin binders, and dry pigments mounted on natural jute backing. The cork qualifies as a rapidly renewable resource.