Launch Slideshow

The Center's area was reduced by 25 percent, from 47,000 to 35,000 square feet. It's situated at the northern edge of a clearing and is surrounded by deciduous trees.

Center for Global Conservation

Center for Global Conservation

  • The Center's area was reduced by 25 percent, from 47,000 to 35,000 square feet. It's situated at the northern edge of a clearing and is surrounded by deciduous trees.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp12E3%2Etmp_tcm20-631677.jpg

    true

    The Center's area was reduced by 25 percent, from 47,000 to 35,000 square feet. It's situated at the northern edge of a clearing and is surrounded by deciduous trees.

    600

    David Sundberg/Esto

    The Center's area was reduced by 25 percent, from 47,000 to 35,000 square feet. It's situated at the northern edge of a clearing and is surrounded by deciduous trees.

  • The Center for Global Conservation includes an intensive sloped green roof.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp12E1%2Etmp_tcm20-631675.jpg

    true

    The Center for Global Conservation includes an intensive sloped green roof.

    600

    David Sundberg/Esto

    The Center for Global Conservation includes an intensive sloped green roof.

  • Sectional rendering looking west

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp12E6%2Etmp_tcm20-631680.jpg

    true

    Sectional rendering looking west

    600

    Courtesy FXFowle Architects

    Sectional rendering looking west

  • North-south elevation

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp12E5%2Etmp_tcm20-631679.jpg

    true

    North-south elevation

    600

    Courtesy FXFowle Architects

    North-south elevation

  • Conference rooms and informal meeting spaces are located along the perimeter and open onto outdoor terraces on the upper floors.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp12E2%2Etmp_tcm20-631676.jpg

    true

    Conference rooms and informal meeting spaces are located along the perimeter and open onto outdoor terraces on the upper floors.

    600

    David Sundberg/Esto

    Conference rooms and informal meeting spaces are located along the perimeter and open onto outdoor terraces on the upper floors.

  • Floor plans

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp12E7%2Etmp_tcm20-631681.jpg

    true

    Floor plans

    600

    Courtesy FXFowle Architects

    Floor plans

FXFowle Architects • The Wildlife Conservation Society is a nonprofit organization dedicated to protecting wildlife, and its new, 40,000-square-foot Center for Global Conservation at the Bronx Zoo will serve as the command center for the group’s conservation work worldwide. The client wanted the facility to represent its commitment to sustainable practices by means of environmentally sound architectural design and operations.

To that end, the client worked with FXFowle Architects to integrate the building into the topography and ecosystem, after choosing a site on the northern edge of a clearing surrounded by deciduous trees. The center uses passive strategies, such as solar orientation and self-shading, to minimize energy use. A wood screen and concrete overhang shade the east façade from the summer sun. A double-glazed, low-E curtain wall minimizes thermal loss and solar gain. Juror Bill Valentine admired several features: “It’s unbelievably simple … and it just nestled right into the land. It’s very open and unassuming.”

The building’s elongated form strengthens the connection between occupants and the landscape. Conference rooms and informal meeting spaces are located along the perimeter and open onto outdoor terraces on the upper floors. “And the detailing is very elegant,” juror Donna Robertson added, noting “the edge of the stairs and the way they step down, this inside-outside move of the terracing.” The center achieved LEED Gold certification.


Project Credits

Center for Global Conservation, Bronx, New York
Client/Owner Wildlife Conservation Society
Architect FXFowle Architects, New York—Sylvia Smith (senior partner); Susan Masi (associate); Thomas Fox, Nicholas Hollot, Paul Kim, Danny MacNelly, Dan Piselli (project team)
Construction Manager Richter+Ratner
M/E/P Engineer Kallen & Lemelson, Consulting Engineers
Structural Engineer DeSimone Consulting Engineers
Civil/Geotechnical Engineer Langan Engineering & Environmental Services
Landscape Architect HM White Site Architects
Lighting Consultant Brandston Partnership
Size 35,146 square feet
Cost Withheld
Photography ©David Sundberg/Esto