Launch Slideshow

A family walks through the community plaza in front of the new Hollenbeck Police Station, in the Boyle Heights neighborhood of East Los Angeles.

Hollenbeck Police Station

AC Martin's new police station in the Boyle Heights neighborhood of East Los Angeles strives to create a strong sense of community.

Hollenbeck Police Station

AC Martin's new police station in the Boyle Heights neighborhood of East Los Angeles strives to create a strong sense of community.

  • A family walks through the community plaza in front of the new Hollenbeck Police Station, in the Boyle Heights neighborhood of East Los Angeles.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp2EFA%2Etmp_tcm20-204184.jpg

    true

    A family walks through the community plaza in front of the new Hollenbeck Police Station, in the Boyle Heights neighborhood of East Los Angeles.

    600

    AC Martin

    A family walks through the community plaza in front of the new Hollenbeck Police Station, in the Boyle Heights neighborhood of East Los Angeles.

  • A glass façade is the trademark of the new Hollenbeck Police Station. In an effort to convey a more welcoming presence and foster better relationships with community members, the façade lends a transparency to the building during the day and acts as a lantern at night, discouraging crime in the immediate area and increasing the stations street presence after dark.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp2EFF%2Etmp_tcm20-204219.jpg

    true

    A glass façade is the trademark of the new Hollenbeck Police Station. In an effort to convey a more welcoming presence and foster better relationships with community members, the façade lends a transparency to the building during the day and acts as a lantern at night, discouraging crime in the immediate area and increasing the stations street presence after dark.

    600

    Timothy Hursley

    A glass façade is the trademark of the new Hollenbeck Police Station. In an effort to convey a more welcoming presence and foster better relationships with community members, the façade lends a transparency to the building during the day and acts as a lantern at night, discouraging crime in the immediate area and increasing the stationÕs street presence after dark.

  • Across the river from the skyscrapers of downtown Los Angeles, Boyle Heights is a culturally vibrant part of crime-ridden East Los Angeles. The area is full of brightly colored murals and houses, and small local businesses that cater to residents.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp2EF9%2Etmp_tcm20-204177.jpg

    true

    Across the river from the skyscrapers of downtown Los Angeles, Boyle Heights is a culturally vibrant part of crime-ridden East Los Angeles. The area is full of brightly colored murals and houses, and small local businesses that cater to residents.

    600

    AC Martin

    Across the river from the skyscrapers of downtown Los Angeles, Boyle Heights is a culturally vibrant part of crime-ridden East Los Angeles. The area is full of brightly colored murals and houses, and small local businesses that cater to residents.

  • Large windows and bright colors dot the exterior of the building in contrast to the impermeable exterior of the old station. In front of the glass façade, a community plaza provides a space for local events and for the officers to interact with area residents.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp2F00%2Etmp_tcm20-204226.jpg

    true

    Large windows and bright colors dot the exterior of the building in contrast to the impermeable exterior of the old station. In front of the glass façade, a community plaza provides a space for local events and for the officers to interact with area residents.

    600

    Timothy Hursley

    Large windows and bright colors dot the exterior of the building in contrast to the impermeable exterior of the old station. In front of the glass façade, a community plaza provides a space for local events and for the officers to interact with area residents.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp2EFD%2Etmp_tcm20-204205.jpg

    true

    600

    AC Martin

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp2EFC%2Etmp_tcm20-204198.jpg

    true

    600

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmp2EFE%2Etmp_tcm20-204212.jpg

    true

    600

    AC Martin

  • The glass entrance façade allows ample daylight into the lobby, a major factor in the station's bid for LEED Gold certification.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp2EF6%2Etmp_tcm20-204155.jpg

    true

    The glass entrance façade allows ample daylight into the lobby, a major factor in the station's bid for LEED Gold certification.

    600

    Timothy Hursley

    The glass entrance façade allows ample daylight into the lobby, a major factor in the station's bid for LEED Gold certification.

  • The lobby serves multiple functions: reception, waiting area, and home to impromptu gatherings of officers and neighborhood residents. The glass-enclosed space gains additional security from the canted curtain wall, which is made up of large panes of bulletproof glass.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp2EF7%2Etmp_tcm20-204162.jpg

    true

    The lobby serves multiple functions: reception, waiting area, and home to impromptu gatherings of officers and neighborhood residents. The glass-enclosed space gains additional security from the canted curtain wall, which is made up of large panes of bulletproof glass.

    600

    Timothy Hursley

    The lobby serves multiple functions: reception, waiting area, and home to impromptu gatherings of officers and neighborhood residents. The glass-enclosed space gains additional security from the canted curtain wall, which is made up of large panes of bulletproof glass.

  • The holding cells are located in the booking area on the first floor. Here, in one  of the few interior spaces that doesn't feature colored rubber flooring or natural light, security and durability are at a premium.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp2EF8%2Etmp_tcm20-204169.jpg

    true

    The holding cells are located in the booking area on the first floor. Here, in one of the few interior spaces that doesn't feature colored rubber flooring or natural light, security and durability are at a premium.

    600

    Timothy Hursley

    The holding cells are located in the booking area on the first floor. Here, in one of the few interior spaces that doesn't feature colored rubber flooring or natural light, security and durability are at a premium.

When the city of Los Angeles announced it wanted to redesign 13 of the city’s aging police stations, architect David Martin set his sights on a station in one of the most dangerous neighborhoods in town: Boyle Heights. “It’s a rough, tough area,” says Martin, principal at local architecture and planning firm AC Martin. “So we thought, of all the sites, we might really be able to make a difference on this one.”

The Hollenbeck Police Station routinely responds to gang violence and drug problems in the neighborhood, and the brutal design of the old building matched the area’s toughness with a hard, unwelcoming exterior. With the replacement station, AC Martin sought to change that.

“We asked ourselves: ‘What if we did the opposite of what you’re supposed to do?” says Martin. Instead of unyielding brick walls, the design team made liberal use of glass. “The idea is transparency—literal transparency—to have it be more of an interesting and welcoming sort of place, rather than a fortress.”

The entrance is located in an undulated glass façade featuring roughly 70 bent frosted-glass panels. Each panel consists of two pieces of bent clear glass laminated together with a translucent interlayer, creating a semi-opacity that obscures what’s going on inside, but still allows light to filter through. The pieces attach to a curtain wall system with a custom aluminum bracket designed in-house at AC Martin, and then further engineered by Dallas-based Curtain Wall Design & Consulting. The effect is a sculptural, staccato display that serves Martin’s idea of literal and figurative transparency, an important tool in building trust with the community.

The façade is oriented toward the street, with a fronting plaza area that looks onto a nearby park. The intent was to make a deliberately open area that could be used by the community—and become part of it. A publicly available multipurpose room is designed into the building, so local groups can hold events there. Double doors open the community room up into the plaza, allowing events to spill out into the neighborhood.

Martin says it was important to both his firm and the LAPD to create a space that intertwined with the neighborhood and its people. But because this community asset is also a police station, there were some distinct security criteria that ultimately guided the design. “Their patterns and adjacencies of how you lay out a police station are fixed—because it’s survival,” Martin says.

Ensuring the security of police personnel was a top priority in determining the location of windows, holding cells, and detainee processing areas. And while the glass panels on the façade are not bulletproof, the glass behind them is. Just to be certain, officers took the material to the LAPD’s firing range to verify the manufacturer’s claims.

Also important was how the building worked for the officers. Wide hallways make it easier to maneuver with heavy equipment, and recycled rubber floors ease the impact of a long day of standing.

Fully operational since July, the station is on its way to earning LEED Gold certification—another type of community leadership. With its inclusive design, the station has already made an impact and become, the architects hope, a welcoming neighborhood landmark.


Project Credits

Client: City of Los Angeles
Architect: AC Martin, Los Angeles—Carey McLeod (principal-in-charge), David C. Martin (design principal), Rana Makarem (project manager), Christopher King (senior designer), Elizabeth Eshel (interior designer), Norm Title (production)
Construction Manager/Contractor:FTR International
Structural/Civil Engineer: AC Martin
M/E/P Engineer: TMAD
Landscape Architect: Melendrez Design Partner
Programming: Jay Farbstein & Associates
Security/Data/Telcom: EASI
Glass Consultant: Curtain Wall Design & Consulting
Glass Installer: Delta Structure
Specifications: CSI
QA/QC: Miralles Associates
Estimating: Iskander Associates
Signage: Selbert Perkins Design
Size: 54,000 square feet (plus 124,000 square feet for vehicle facility and parking)
Cost: $17 million (station building), additional $14.1 million for parking structures


Toolbox

Eco Earth & Eco Stone Color Lines
Eco Surfaces
ecosurfaces.com
Recycled rubber floors fill most of the station’s internal areas. The floors have four color schemes, each corresponding to a different programmatic use of space—from break rooms to the watch commander’s area to detainee processing. In addition, the soft feel of the rubber provides some relief for officers throughout their highly mobile workday.

Bullet-Resistant Glazing
California Glass Bending
calglassbending.com
The glass façade of the Hollenbeck replacement station would seem to be a security risk, but with a 13/16"-thick bulletproof glass curtain wall behind the sculptural glass panels, the station can be both safe and attractive. About 1 1/4" thick, the glass carries a Level 1 bullet-resistant glazing on all surfaces up to 6' above the floor line.

Suspended Indirect Linear T5HO Fixture
Prudential Lighting
prulite.com
Prudential Lighting provided the suspended linear lighting panels that illuminate all of the office and work areas within the station. Because these hang from the ceiling and shine light upward, the rooms in the station do not suffer from harsh direct overhead lighting and are able to stay bright with just two or three panels per room.

Single-Ply Thermoplastic Roofing Membrane
Sarnafil
sarnafilus.com
A white single-ply thermoplastic membrane coats the roof of the building, reflecting sunlight and reducing the costs of cooling the structure. Produced by Sarnafil, the coating’s white color also helps to reduce the urban heat island effect and complies with California’s Title 24.