If you've ever noticed a seawall while attempting to enjoy a crowded urban beach, it probably wasn't for the aesthetics. The generally vast, concrete structures lines a majority of the shoreline to deter water from damaging homes or communities, but don't do any favors for the environment by causing flooding.

This project in Vancouver, however, solves both of those issues. Built for a home that was severely damaged from record-breaking tides in Dec. 2012, Canadian landscape architecture firm Paul Sangha Landscape Architecture devised Metamorphous. The project includes a series of boulders with added plants like dune grasses and pine shrubberies to deposit sand. The wall is made out of a Corten steel shell that can be applied with a hose, and then filled with concrete, making it look more a sculpture than an eyesore. The firm was given a design award this past September by the American Society of Landscape Architects.

Read more about this project at CityLab.

Go to our News Roundup for more stories like this.

Read more >