Designed by London-based PLP Architecture, the Nexus Tower proposed for a city in the Pearl River Delta in China, forgoes the typical central core layout for skyscrapers. Instead, the architects stacked and pivoted the floors of the 124-story tower, which are supported by a pivot point, so that the interior space remains open and free of columns and supports. The tripod-like design results in three sections that each overlook a different part of the surrounding environment. Terraced windows and rotating metal shades shield the west side of the building to reduce solar gain.

A theater and arts complex resides in the central section, with the other two wings devoted to retail and other commercial space. Tenants are offered large floor plans with 15-foot ceilings; the lack of columns allows them to easily change layouts. Those renting multiple stories can even remove the dividers between floors to create a large atrium.

The Nexus is slated to be the centerpiece for a larger development, with construction expected to be completed as early as 2020.

For more information on the tower, visit Curbed.

For more of the latest architecture and design news, check out our news roundup.

Read more >