Launch Slideshow

The Henkel Headquarters building in Scottsdale, Ariz., brings site-sensitive architecture to the edge of the Sonoran Desert. The flagship project in an as-yet-incomplete, mixed-use development is under consideration for LEED Silver certification.

Henkel Headquarters

Henkel Headquarters

  • The Henkel Headquarters building in Scottsdale, Ariz., brings site-sensitive architecture to the edge of the Sonoran Desert. The flagship project in an as-yet-incomplete, mixed-use development is under consideration for LEED Silver certification.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp514D%2Etmp_tcm20-246716.jpg

    true

    The Henkel Headquarters building in Scottsdale, Ariz., brings site-sensitive architecture to the edge of the Sonoran Desert. The flagship project in an as-yet-incomplete, mixed-use development is under consideration for LEED Silver certification.

    600

    Bill Timmerman

    The Henkel Headquarters building in Scottsdale, Ariz., brings site-sensitive architecture to the edge of the Sonoran Desert. The flagship project in an as-yet-incomplete, mixed-use development is under consideration for LEED Silver certification.

  • The facade facing the neighboring State Route 101 is a 200-foot-long ribbon of fritted glass and aluminum mullions. Used as sunshading, the custom frit patterns are carefully positioned along the facade to limit heat gain while maximizing the penetration of daylight into the space.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp514C%2Etmp_tcm20-246709.jpg

    true

    The facade facing the neighboring State Route 101 is a 200-foot-long ribbon of fritted glass and aluminum mullions. Used as sunshading, the custom frit patterns are carefully positioned along the facade to limit heat gain while maximizing the penetration of daylight into the space.

    600

    Bill Timmerman

    The façade facing the neighboring State Route 101 is a 200-foot-long ribbon of fritted glass and aluminum mullions. Used as sunshading, the custom frit patterns are carefully positioned along the façade to limit heat gain while maximizing the penetration of daylight into the space.

  • On the other side of the building, the sleek glass panels give way to gray Mexican plaster, terra-cotta, and corrugated metal. Intended to be the face of the headquarters from within the One Scottsdale development, the building is carefully massed to be broken up and less imposing in scale. For now, that massing harmonizes with the native plant species that dominate the rest of the site.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp514A%2Etmp_tcm20-246695.jpg

    true

    On the other side of the building, the sleek glass panels give way to gray Mexican plaster, terra-cotta, and corrugated metal. Intended to be the face of the headquarters from within the One Scottsdale development, the building is carefully massed to be broken up and less imposing in scale. For now, that massing harmonizes with the native plant species that dominate the rest of the site.

    600

    Bill Timmerman

    On the other side of the building, the sleek glass panels give way to gray Mexican plaster, terra-cotta, and corrugated metal. Intended to be the face of the headquarters from within the One Scottsdale development, the building is carefully massed to be broken up and less imposing in scale. For now, that massing harmonizes with the native plant species that dominate the rest of the site.

  • Curtain Wall Section

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5153%2Etmp_tcm20-246758.jpg

    true

    Curtain Wall Section

    600

    Courtesy Will Bruder+Partners

    Curtain Wall Section

  • The glass facade extends past the northwest corner of the building, supported by a prefinished aluminum curtain wall system and supports welded to horizontal pipe and tube steel. Mullion caps extend from the top and bottom of the glass surface, creating texture that breaks up the smooth surface.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5146%2Etmp_tcm20-246667.jpg

    true

    The glass facade extends past the northwest corner of the building, supported by a prefinished aluminum curtain wall system and supports welded to horizontal pipe and tube steel. Mullion caps extend from the top and bottom of the glass surface, creating texture that breaks up the smooth surface.

    600

    Bill Timmerman

    The glass façade extends past the northwest corner of the building, supported by a prefinished aluminum curtain wall system and supports welded to horizontal pipe and tube steel. Mullion caps extend from the top and bottom of the glass surface, creating texture that breaks up the smooth surface.

  • An expansive roof garden on the third floor--designed by Christy Ten Eyck of Ten Eyck Landscape Architects--provides outdoor space for employees to eat, have meetings, and stage events. A door connects this exterior space to the mezzanine in the cafetorium, and windows look down into that double-height space.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5148%2Etmp_tcm20-246681.jpg

    true

    An expansive roof garden on the third floor--designed by Christy Ten Eyck of Ten Eyck Landscape Architects--provides outdoor space for employees to eat, have meetings, and stage events. A door connects this exterior space to the mezzanine in the cafetorium, and windows look down into that double-height space.

    600

    Bill Timmerman

    An expansive roof garden on the third floor—designed by Christy Ten Eyck of Ten Eyck Landscape Architects—provides outdoor space for employees to eat, have meetings, and stage events. A door connects this exterior space to the mezzanine in the cafetorium, and windows look down into that double-height space.

  • Employees enter the building from a side entrance that also leads to three levels of below-grade parking.   So as not to minimize the entry experience for those commuters, careful attention was paid to landscaping the site with native plant species and using light and graphics in the underground parking area to create a meaningful arrival experience.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5149%2Etmp_tcm20-246688.jpg

    true

    Employees enter the building from a side entrance that also leads to three levels of below-grade parking. So as not to minimize the entry experience for those commuters, careful attention was paid to landscaping the site with native plant species and using light and graphics in the underground parking area to create a meaningful arrival experience.

    600

    Bill Timmerman

    Employees enter the building from a side entrance that also leads to three levels of below-grade parking. So as not to minimize the entry experience for those commuters, careful attention was paid to landscaping the site with native plant species and using light and graphics in the underground parking area to create a meaningful arrival experience.

  • First Floor

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5154%2Etmp_tcm20-246765.jpg

    true

    First Floor

    600

    Courtesy Will Bruder+Partners

    First Floor

  • Second Floor

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5157%2Etmp_tcm20-246779.jpg

    true

    Second Floor

    600

    Courtesy Will Bruder+Partners

    Second Floor

  • Third Floor

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5158%2Etmp_tcm20-246786.jpg

    true

    Third Floor

    600

    Courtesy Will Bruder+Partners

    Third Floor

  • Fourth Floor

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5156%2Etmp_tcm20-246772.jpg

    true

    Fourth Floor

    600

    Courtesy Will Bruder+Partners

    Fourth Floor

  • A dip in the facade hidden beneath the monumental glass curtain wall holds a porte-cochere where visitors approach and enter the building out of the sun. Fairly quiet materials such as metal panels, fritted glass, and brick are offset by a brightly colored fiberglass-wrapped column and neon signs that showcase the different consumer brands that fall under the Henkel umbrella.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5150%2Etmp_tcm20-246737.jpg

    true

    A dip in the facade hidden beneath the monumental glass curtain wall holds a porte-cochere where visitors approach and enter the building out of the sun. Fairly quiet materials such as metal panels, fritted glass, and brick are offset by a brightly colored fiberglass-wrapped column and neon signs that showcase the different consumer brands that fall under the Henkel umbrella.

    600

    Bill Timmerman

    A dip in the façade hidden beneath the monumental glass curtain wall holds a porte-cochere where visitors approach and enter the building out of the sun. Fairly quiet materials such as metal panels, fritted glass, and brick are offset by a brightly colored fiberglass-wrapped column and neon signs that showcase the different consumer brands that fall under the Henkel umbrella.

  • The cafetorium is a mixed-use space in the building, serving as both a staff cafeteria and an auditorium where all of the employees can gather for meetings and events. A canted ceiling plane starts low at the windows and moves higher to accommodate a mezzanine that increases the capacity of the space.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5151%2Etmp_tcm20-246744.jpg

    true

    The cafetorium is a mixed-use space in the building, serving as both a staff cafeteria and an auditorium where all of the employees can gather for meetings and events. A canted ceiling plane starts low at the windows and moves higher to accommodate a mezzanine that increases the capacity of the space.

    600

    Bill Timmerman

    The cafetorium is a mixed-use space in the building, serving as both a staff cafeteria and an auditorium where all of the employees can gather for meetings and events. A canted ceiling plane starts low at the windows and moves higher to accommodate a mezzanine that increases the capacity of the space.

  • At the center of the building is an 82-foot-high atrium capped with an inflatable membrane skylight that has screen-printed translucent patterning to diffuse the harsh light of the desert sun. Windows into the surrounding offices and laboratories bring daylight into the middle of the floor plates, and an open staircase with large landings allows for both a central circulation point and a spot for spontaneous conversations.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp5147%2Etmp_tcm20-246674.jpg

    true

    At the center of the building is an 82-foot-high atrium capped with an inflatable membrane skylight that has screen-printed translucent patterning to diffuse the harsh light of the desert sun. Windows into the surrounding offices and laboratories bring daylight into the middle of the floor plates, and an open staircase with large landings allows for both a central circulation point and a spot for spontaneous conversations.

    600

    Bill Timmerman

    At the center of the building is an 82-foot-high atrium capped with an inflatable membrane skylight that has screen-printed translucent patterning to diffuse the harsh light of the desert sun. Windows into the surrounding offices and laboratories bring daylight into the middle of the floor plates, and an open staircase with large landings allows for both a central circulation point and a spot for spontaneous conversations.

Henkel’s U.S. corporate headquarters sits on the northernmost edge of sprawling Scottsdale, Ariz., on a site bracketed by the State Route 101 and 120 acres of ripped-up ground awaiting construction. Where the grading machines stopped, the Sonoran Desert stretches out to the foothills of the McDowell Mountains. Phoenix-based architect Will Bruder with CH2M Hill designed the four-story office and laboratory building to be a signature cornerstone for One Scottsdale, a ritzy planned mixed-use development with retail, residential, office, and entertainment. Right now, with construction of the overall project stalled until potentially 2014, Henkel’s headquarters building is a flagship moored on the banks of what Bruder refers to as a “Michael Heizer earthwork.”

Despite its marooning, the structure fits comfortably in its context. Stands of mesquite and ironwood trees and saguaro cactuses were salvaged from the rest of the One Scottsdale site and replanted around the building. “[The building] almost looks like it grows from the desert,” Bruder says. “The landscape acts as a buffer between the freeway and the façade.”

Commuters see that 200-foot-long façade from the roadway at 65 mph; it goes by in a 7.5-second streak of fritted glass and aluminum mullions. The opposite side, designed to front the streets of the forthcoming development, takes a slower pace. Attention is given to texture: Terra-cotta bricks and gray Mexican plaster contrast with the sleek curtain wall, which masks interior offices, labs, and a “cafetorium.” Folds and bends in the façade allow for a covered port-cochere and accommodate access to below-grade parking. At the front entry, fiberglass column covers glow in the desert light with a brightness that matches an array of red, green, and amber neon signs advertising the Henkel brands.

Typical of suburban office employees, Henkel’s begin their day in the 900-car parking garage. Bruder used graphics and both artificial and natural light to turn the three subterranean floors into memorable, functional places. “We made [the parking garage] into an art piece. It’s not a forgotten space,” he explains. Channeling the work of artist Dan Flavin, fluorescent strip lights are wrapped in colored gels.

Life in the 348,000-square-foot headquarters centers around two key spaces: the atrium and the cafetorium, a grand room on the second floor, which, as the name implies, doubles as both cafeteria and assembly area. (It comfortably can hold the entire staff.) Bruder calls the 82-foot-high atrium a “vessel of light,” as the skylit volume carries daylight into the surrounding office floors. An open stairwell floats in the space; with generous landings and a comfortable rise-to-run ratio, it’s designed to give Henkel employees a spot to stop and chat.

The desert reasserts itself on the third floor in the form of a grand roof garden designed by landscape architect Christy Ten Eyck. Adjacent to the fitness center and cafetorium mezzanine, it provides nearly an acre and a half of outdoor space. Native shrubs and trees foreground a distant view of the McDowell Mountains. It’s a powerful visual trick: From the elevated perspective the One Scottsdale construction site disappears, leaving only undisturbed desert.


Project Credits

Project Henkel Headquarters
Client Henkel North America
Architect and Interior Designer Will Bruder+Partners, Phoenix—Will Bruder, Ben Nesbeitt, Ron Deitrick, Dan Olic, Marjorie Whitton, Joaquin Roesch, Fernando Da Col, Anthony Yozipovic, Anthony Tumminello, Dominique Price, Chris Balzano, Claudia Saunders (project team)
Architect CH2M Hill, Tempe, Ariz.—Steve Waite, Tim Allen, Thane Joyce, Ed Hemrick (project team)
Structural Engineer Paragon Structural Design
Mechanical and Electrical Engineer CH2M Hill
Landscape Architect Ten Eyck Landscape Architects
Lighting Design Francis Krahe Associates
Acoustical Consulting Tony Sola
Size 348,000 square feet


Texlon ETFE Atrium Skylight System
Vector-Foiltec
foiltec.com
The atrium, or “vessel of light,” as Bruder calls it, is topped with an 18-foot-wide by 180-foot-long multicell inflated membrane skylight. A three-layer system with shade patterns on upper and middle layers, the skylight lets in a flood of natural light while minimizing solar heat gain.

Curtain Wall and Cladding Systems
KT Fabrication
phone 480.497.3140
An aluminum curtain wall system wraps the Henkel headquarters. Spandrel glass and aluminum panels vary across the façade. Bruder specified custom mullion cap profiles. Deeper than standard, the design exploits visual phenomena, so that the metal takes on color: The topside reflects the blue sky, while the underside reflects earth brown.

Fritted Glass
Viracon
viracon.com
Frit patterns appear on all of the building’s exterior glazing. More than simple ornament, the custom patterns aid in daylight control. To counter heavy sun exposure, the west and south façades employ high-density fritting, while the east and north use medium-density patterning. Opaque fritting stops heat gain before it enters the cavity of the insulated glass, while translucent white fritting diffuses daylight farther into the floorplate.

Translucent Colored Fiberglass
American Fiberglass
americanfiberglass.us
Red and amber-colored translucent column jackets greet visitors on arrival to the headquarters and mark the entry to the employee cafetorium. Jewel-toned and sculptural, the column covers are composed of glass fiber-reinforced pigmented resin over custom forms.