Anmahian Winton Architects

Site Plan

East Elevation

West Elevation

First Floor Plan

Second Floor Plan

The site has two distinct buildings-a wood-louvered structure with boat storage and program space and a glass-shingled boat hangar.

North Elevation

The two structures sit directly on the banks of the Charles River.

The operable vents on the first level of the larger building allow breezes off the water and natural light to permeate the boat storage spaces.

The wood paneling continues on the ceiling of some of the interior spaces, lending warmth to an otherwise fairly utilitarian space.

Panels made from the same composite wood veneer material as the vents are fixed above the windows on the second story and are alternately canted toward and away from the river to mimic the texture of the vent panels below.

Three cantilevered bridges protrude from the river side of the main building, allowing outdoor access for second-floor spaces and interrupting the texture of the wood louvers that make up the façade.

The configuration of the vents cladding the boat storage allows them to be shut tight for security and weather resistance; an extended tab hangs over the lower panel to shed rain.

The configuration of the vents cladding the boat storage allows them to be shut tight for security and weather resistance; an extended tab hangs over the lower panel to shed rain.

Along the river side of the structure, operable vents alternate with fixed panels, but on the perpendicular face, spans of vents open together to form a door through which boats can be removed and carried down to the river.

Louvers on the second story wrap the street side of the building and are angled and lapped to create a textured surface. These louvers are used as a sunscreen that shields locker rooms and other private spaces from the outside and conceal the mechanical and HVAC systems.

operable vents louvers glass shingles

Louver Diagrams

Louvers on the second story wrap the street side of the building and are angled and lapped to create a textured surface. These louvers are used as a sunscreen that shields locker rooms and other private spaces from the outside and conceal the mechanical and HVAC systems.

Louvers on the second story wrap the street side of the building and are angled and lapped to create a textured surface. These louvers are used as a sunscreen that shields locker rooms and other private spaces from the outside and conceal the mechanical and HVAC systems.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X