Brian Healy Architects

The new chapel and community center are woven together with the existing 1950s-era complex that houses the Korean Church of Boston. The goal was to use modern materials but nod to the texture of the traditional church's façades. Cementitious panels cladding the new structures are set in a bricklike pattern.

Site Plan

exploded axonometric

First and second floor plans

The children's chapel features a terraced floor instead of traditional pews to better accommodate a smaller congregation.

The community center space, on the opposite side of the church from the chapel, opens onto a partially sunken courtyard, a result of excavating part of the earthen plinth created in the 1950s to resolve a steeply sloped site. The courtyard serves as a gathering place for the congregation but also lends a welcoming presence to that side of the church property. 1. community center, 2. courtyard, 3. classroom, 4. daycare, 5. roof terrace, 6. existing church, 7. children’s chapel

The community center space, on the opposite side of the church from the chapel, opens onto a partially sunken courtyard, a result of excavating part of the earthen plinth created in the 1950s to resolve a steeply sloped site. The courtyard serves as a gathering place for the congregation but also lends a welcoming presence to that side of the church property.

A canted ceiling has skylights that allow light to filter into the space in a very controlled and dynamic way.

Wall fabrication Warm wood panels line the floors and walls.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X