Federal Center South Building 1202

Funded by the 2009 American Recovery and Reinvestment Act, the new Federal Center South Building 1202 was one of the shovel-ready public works meant to provide an economic jolt to communities hard-hit by the recession.

The building’s oxbow-shaped floor plan is intended to maximize daylight, while minimizing heat gain on this western façade.

The daylit public spaces, including the bench-lined corridors, have become gathering points for people working in the building. And, as USACE chief of architecture/structures John Maciejewski, Assoc. AIA, puts it, the influx of natural light made workers who were used to a dark office environment feel “like Neanderthals coming out of the caves.”

The architects clad the triple-height, greenery-filled atrium in timber reclaimed from a warehouse taken down on the site.

Private offices are few and far between in the largely open-plan building, but those along the western edge of the structure feature a slanted window wall.

Sustainable Systems Diagram

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X