O.C.T. Shenzhen Clubhouse

The approach to Richard Meier’s new OCT Shenzhen Clubhouse is characterized by the opaque façades of both the main clubhouse (at left) and adjacent fitness center (at right).

Once visitors pass through the entry to the exclusive complex, the building opens up to views of the surrounding bay.

The entrance of the main clubhouse breaks with Meier’s typically orthogonal approach to design. But the prismatic volume is clad with trapezoidal Corian panels that re-establish the perpendicular geometries of a 90-degree grid.

The Corian panels continue on the wall surfaces inside the clubhouse, including on the canted walls of the main lobby.

Natural light floods circulation paths through the clubhouse, which are dotted with seating areas and reflecting pools that echo the building’s aquatic surroundings.

The fitness center’s indoor pool is lined with a cherry wood screen wall and windows that open into a solarium (at rear) and spa (at left). A skylight shaded by fixed aluminum screens brings light into the double-height space, as does a glazed wall that looks out at the outdoor pool.

Site Plan.

Ground-Floor Plan.

Lower-Level Plan.

Second-Floor Plan.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X