Old School, New School: University of Virginia

U.Va.'s Design Trust (left to right) W.G. Clark, Karen Van Lengen, William Sherman, Warren T. Byrd Jr., Willard Scribner, Lucia Phinney, Joshua Stastny, Jeff Bushman, Robin Dripps, Anselmo Canfora, Peter Waldman (seated), Sandra Illescu, Judith Kinnard

CAMPBELL HALL, THE UNIVERSITY OF VIRGINIA Faculty Architect: W.G. Clark Architect: W.G. Clark Associates—Joshua Stastny, Azadeh Rashidi Architect of Record: SMBW Architects—Willard Scribner, Bland Wade, Rab McClure, Ron Wolfe, Gwen Logan, Josh McCullar, Nicole Truitt, Yalin Uluaydin, Bronwen Warner, Andrew Cocke Structural: Fox & Associates Civil Engineer: Draper Aden Associates M/E/P: Hurd & Obenchain Box Kite Design/Metal Fabrication: Charles Yeager Lighting: Mark Schuyler LC Contractor: Donley's Construction

Pinup Space The north façade is a collage of clear and translucent glass. Inside, a series of rotating panels provides pinup surfaces on both sides. The panels turn and lock into position at 90-degree intervals on steel mechanisms, a solution Clark likens to Thomas Jefferson’s mechanical inventions at Monticello. Cherry benches are strategically located in each review room. On the second floor, one bench sits in front of a transparent north-facing window, where students’ models will be put on display.

Connector bridge The tower connects to the existing building by a bridge paved with Buckingham slate.

EAST ADDITION (VICTOR AND SONO ELMALEH WING), 2008 Designed by W.G. Clark in collaboration with SMBW Architects, the East Addition—a slender, four-story pavilion—is a new icon for the campus. Its east façade thrusts toward Rugby Road, a busy pedestrian route, dressing up the back-of-house image that has characterized this approach to the building for decades. Designed primarily to increase the School of Architecture's space for pinups, the addition includes three loftlike rooms with concrete floors, maple ceilings, and expanses of glass that allow passersby to view the activity inside. “The review room is an extension of the teaching experience,” Clark says. “I wanted the building to show what we do.”

Site Plan

NAUG LOUNGE, 2009 Working with New York designer Joel Sanders, Van Lengen herself is turning this double-height space into a hub where students can plug in an iPod to share music, tune in to a real-time lecture on campus, or select a channel that captures sounds of nature on campus. Faculty Architect: Karen Van Lengen Architect: Joel Sanders Architect_Joel Sanders, Chris Kitterman

VICTOR AND SONO ELMALEH GALLERY, 2002 The first "Campbell Construction," this small project revamped the school's original entrance and created a new lobby gallery. Faculty Architect: Tim Stenson Student Assistants: Jim Kovak, Kirk Jensen Steel Fabricator: Virginia Industrial Services

METABLICA, 2004 This student project, guided by professor William Sherman, produced three folded stainless steel tables that promote activity around a brick courtyard. Student Design Team: Meredith Epley, Justin Hershberger, Nathan Petty, Elizabeth Shoffner, Michelle Shuman, Katie Spicer Steel Fabricator: Lauren Danley Finish: Roger Sherry, Plank Road Studio

ERIC GOODWIN PASSAGE, 2004 As a memorial to a member of the class of 2002, a pair of outdoor classroom spaces was erected by professor Peter Waldman's design/build studio. The construction—composed of two tilt-up concrete walls flanking a narrow passageway—is a study in opposing themes. Faculty: Architect Peter D. Waldman Student Design Team: Sam Beall, Justin Walton, Jennifer Findley, Daniel Wilken Concrete Work: Allied Concrete

FINE ARTS CAFÉ, 2008 Designed by associate professor Judith Kinnard, this project took an uninspired snack bar—little changed since the 1970s—and injected it with energy. New materials wrap the existing concrete shell to provide spatial definition and social connections. Faculty Architect: Judith Kinnard Architect of Record: University of Virginia Lighting Consultant: Mark Schuyler LC

LANDSCAPE, 2008 The additions to Campbell Hall provided an opportunity to reconnect the school to its immediate surroundings. Warren Byrd, former chair of the school's department of landscape architecture and a principal of Nelson Byrd Woltz Landscape Architects of Charlottesville, created a series of new and adapted landscapes that are expressive of regional hydrology, geology, and ecology. One of these, the Woltz Bioretention Garden, is a demonstration garden that addresses erosion and removes impurities from rainwater as it flows from the site. "There was always an intention that this would be a teaching landscape," says Byrd. Faculty Landscape Architect: Warren T. Byrd Jr. Landscape Architect of Record: Nelson Byrd Woltz Landscape Architects—Todd Shallenberger (senior project manager); Thomas Woltz, Serena Nelson, Emmanuel Didier, Sophie Johnston, Sara Osborne, Michael Stouse, Jason Kreuzer, Dan Norman, Anne Samuels (project team) Architect of Record: SMBW Architects Structural: Fox & Associates Civil Engineer: Draper Aden Associates M/E/P: Hurd & Obenchain

SOUTH ADDITION, 2008 Designed by associate dean William Sherman in collaboration with SMBW Architects, the South Addition adds 26 new faculty offices to the building—a boon in a school whose faculty has tripled since the building’s completion. The addition’s adjacency to the design studios on the third and fourth floors (the faculty had previously been segregated on the lower levels) greatly improves communication with students. “It’s a way to reorganize the way the institution works, as well as the interaction between faculty and students,” Sherman says. The south façade reflects Sherman’s interest in buildings that respond to climate. The exterior wall incorporates a louver system that combines frosted and clear glass panels that open and close in response to the sun’s movement. Open during the day, they admit light directly into the building; closed at night, they trap the accumulated day’s warmth, creating a greenhouse effect on the porches that connect faculty offices. Faculty Architect: William Sherman Architect of Record: SMBW Architects Structural: Fox & Associates Civil Engineer: Draper Aden Associates M/E/P: Hurd & Obenchain Contractor: Donley’s Construction

Outdoor classroom Outside, a recessed area carved out of the first floor provides two outdoor classrooms.

Porch connecting faculty offices The offices are clustered in groups of four around a vestibule that forms small communities of interdisciplinary faculty, and two new classrooms on the southwest corner add needed instructional space.

Exterior Wall Section

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X