Orange Cube

West façade

The Orange Cube is sited in Lyons waterfront warehouse district, in an effort to draw the citys attention to this less-trafficked area of town.

The void that pierces the building begins at the northwest corner and moves up through the roof, framing views of the river for workers in the offices within.

The void is echoed by another cut into the buildings southwest corner that reveals an entrance.

The buildings perforated aluminum skin forms the enclosure for the sixth-floor terrace.

The program of the Orange Cube is purely commercial: The ground floor and mezzanine level are occupied by furniture retailer RBC, topped by five levels of office space. On the ground floor and mezzanine, furniture is displayed in wall units that feature voids similar to the ones that cut through the building structure.

On the upper office floors, glass partitions and slightly reflective poured-in-place concrete screed flooring help natural daylight penetrate deep into the floor plate.

Perimeter office spaces feature views out through the buildings primary aluminum-panel-and-glass façade as well as through the perforated screen.

Display wall and staircase leading to mezzanine level.

Perforated screen detail

The void allows for sheltered outdoor terraces, and for natural light to penetrate deep into the floor plates.

The Orange Cube is sited in Lyons waterfront warehouse district, in an effort to draw the citys attention to this less-trafficked area of town.

View out the main void.

The void that pieces the northwest corner of the building, continues up and through the roof plane. This allows breezes to circuate through the building, helping to produce a cooling effect.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X