SAP Americas Headquarters Expansion

The SAP Americas Headquarters Expansion building sits across from an existing three story office building. The two are connected by a narrow lobby covered by a green roof.

Behind the south façade of the new SAP Americas Headquarters is an atrium that serves as a circulation spine. Facing an existing building across a landscaped courtyard, the triple-glazed façade provides a visual connection to the goings-on in the office space. The proximity of the new and old buildings has allowed SAP to streamline operations, such as having one central IT hub instead of the three required to support the staff when they were separated into rental spaces. The courtyard is Wi-Fi enabled, allowing employees to work outside on warm days.

The fourth floor houses executive offices in a smaller footprint, leaving room for an extensive green roof and rainwater collection system. To maximize the outdoor spaces available to employees, the volume is wrapped on two sides with a terrace for al fresco meetings and lunches.

The triple-glazed curtain wall was engineered to maximize energy savings, and includes a graduated frit pattern to help mitigate glare. On the skylight and at the top of the atrium façade, the frit pattern covers 60 percent of the glass, fading to 40, then 20, and finally into clear vision glass. The articulated shape of the spine's curtain wall (which juts out at the top and tapers down to meet the base) was calculated to help minimize glare, heat gain, and also bird strikes, an important consideration in the wooded area says design partner Bruce Fowle.

Inside the circulation spine, structural glulam ribs add warmth to the space and help to visually define the limits of the atrium. The second, third, and fourth floors open directly into the atrium, allowing the maximum light transmittance into the open office spaces. Lounge furniture creates break-out spaces on the first floor.

With SAP's corporate focus on collaboration, casual work and meeting spaces were incorporated throughout the project. The view out of this space on the north side of the building encompasses a grove of old-growth chestnut trees, which have become an endangered species.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X