Whitney Studio

Fashioned from six Cor-Ten steel shipping containers, modified by TRS Containers in New Jersey, the Whitney Studio makes its presence known with a black-and-yellow exterior coated in paint by Hempel.

Visitors access the studio by exiting into the courtyard from the museum’s lower level, and enter the studio through a sliding door on its northern face. From inside the Breuer building, there is a clear view to the studio’s vivid yellow glazing—a custom job (with a vinyl film) by Chris Otterbine from the Orchard Group.

North-south section.

Site plan.

Basement plan.

Ground floor plan.

The floor of the second-level loft is formed from corrugated Cor-Ten steel, and was constructed as part of the container modification process. The loft is accessed via a narrow stair, which passes in front of the custom glazing that cuts through the container surface. The studio is cooled with a dual-zone, split system HVAC from Mitsubishi Electric, which uses different fan-coil units for each level.

Inside the studio, the walls and ceiling are clad in panels from Push Design, and the ground-floor art studio is outfitted with Vitra tables and Knoll chairs; the space is lit by Legion Lighting Co. fixtures, which are connected by Lutron Electronics Co. controls.

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X