Project

Posted on:

200 Fifth Avenue

Studios Architecture

Shared By

Xululabs

Client/Owner

L&L Holding Company

Consultants

  • Construction Manager: Structure Tone
  • Mechanical Engineer: FMC Associates
  • Electrical Engineer: FMC Associates
  • Plumbing Engineer: FMC Associates
  • Structural Engineer: Thornton Tomasetti
  • Gardiner & Theobald
  • Lighting Designer: Johnson Light Studio
  • Lighting Designer: Kugler Ning Lighting Design
  • Charles Rizzo & Associates
  • Charles Rizzo & Associates
  • CodeGreen Solutions
  • Langan Engineering & Environmental Services
  • Higgins Quasebarth & Partners
  • Cerami & Associates
  • MJR Elevator Consulting Group
  • Nikolas Koenig

Project Status

Built

Size

650,000 sq. feet

Construction Cost

$107,997,500

Type

Office
View all (10) images

Project Description

Studios Architecture • Restoring old buildings to compete in Manhattan’s aggressive real estate market—which is flooded with new construction—is always risky business. Footprints, heights, and setbacks are usually inviolate, and existing conditions are often problematic. This is what faced Studios Architecture when the firm began a restoration of 200 Fifth Avenue, a 101-year-old, 14-story commercial building overlooking Manhattan’s historic Madison Square Park.

The restoration included the exceptional Neo-Renaissance façade and vaulted entries, as well as the redevelopment of the abandoned courtyard, enclosed by U-shaped floor plates, to its former glory. The heavy bronze curtain wall was replaced with three large panes of low-iron, antiglare glass, secured by four small patch fittings and two high-tension cables. More than a thousand windows were replaced with high-efficiency models to match the original sight lines, and the original bronze-clad frames were maintained and restored.

Juror Bill Valentine commented, “It’s a fascinating story about how they altered the space on the inside. It’s adaptive reuse at close to its very best.” The jurors were also impressed by the architects’ redesign of the courtyard, which includes a new terra-cotta rainscreen and setbacks that allow natural light to reach the lower floors. The architects removed the courtyard’s east wall, and by doing so were able to extend the floor plates 20 feet to the west. The addition of these long spans allowed the creation of column-free spaces for better circulation and outdoor terraces.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X