Posted on:

3rd Floor Dental Clinic

AE Works, Ltd.

View all (2) images

Project Description

This 9,000-SF project relocates the existing dental clinic to the third floor. To accommodate new functions, the design required demolition of a large portion of the third floor, leaving a shell to accommodate future expansion. The clinic will provide space for 2 dentists, 1 hygienist and administrative support as well as X-Ray and operatory capabilities.

AE Works’ design focuses on patient safety and providing a welcoming environment. The new space revolves around a core area with support functions and offices and treatment rooms surrounding the central area.

All of the general treatment rooms are located along the east wall, where a glass wall system is planned for the corridor-side of the treatment rooms. This wall is designed to enhance visibility and light while providing patient privacy.

The west side of the clinic creates a ‘staff zone’ that includes support space, offices, a staff lounge and restrooms. With the creating of two ‘zones’ in the dental clinic, patients do not have to unnecessarily walk through support administration spaces, while non-clinical staff are able to access the administration area without passing through the patient zone. The staff zone is delineated by a change in flooring to clearly show the different spaces.

Located on the west side of the floor, the waiting and reception area design creates a welcoming space with access to plenty of daylight and consideration to patient privacy. The interior design and materials are meant to convey a clean and comfortable space to both employees and visitors.

Infrastructure upgrades to support the new space’s function involve medical gas, including medical air, vacuum, and oxygen.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X