Posted on:


Space4 Architecture



Project Status


Year Completed



1,800 sq. feet



View all (12) images

Project Description

Our goal for this upper east side apartment was to transform a space originally divided in several rooms into an open floor plan, a reminder of a loft space overlooking Central Park.
Our client, who would use the apartment as their pied-a-terre in NY, asked us to keep it as open as possible.
We achieved this by keeping the windowed wall along Fifth Avenue uninterrupted and by using see-through built-in units and floor to ceiling sliding panels. The result was a continuous and light filled living, dining and kitchen space. By also keeping compact, yet comfortable bedrooms and bathrooms, and dedicating openness and spaciousness to the common areas, we were able to achieve a visually uninterrupted space.
One of the challenges of the project was to accommodate a study/office space for our client. We resolved it by eliminating the existing walk-in closet near the entry and using the resulting space for the office, which is then screened when needed by a pivoting bookcase, creating a very appreciated “surprise” for guests of the house who will experience an ever changing condition in the entry of their apartment.
As for the master bathroom, the decision was to allocate all things wet (tub and shower) within a tiled box of Thassos marble mosaic tile, while leaving the rest of the bathrooms walls treated with white plaster.
All furniture are very light in color thus allowing for an open reading of the overall space.

Photographs by Beatrice Pediconi
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X