Posted on:

Antsy Plum

Coppin Dockray

Shared By



  • General Contractor: J&C Symonds
  • Structural Engineer: Tall Engineers
  • M&E Engineers: Exeter University

Project Status


Year Completed



165 sq. meters
View all (5) images

This project is on the longlist for the RIBA 2016 House of the Year Award.

Project Description


Ansty Plum is a very special 20th century house, resurrected for viable modern living without damaging the spirit or the fabric of the original. In the house what has been taken away, and what has not been added is as important as what has been rescued or retained.

The building is now perhaps as close to its original form as at any time in its subsequent development and the removal of limited but unhappy accruals, such as an en-suite shower room on the first floor platform were essential in re-setting the balance of the space. Careful thought has led to a building that is discretely and successfully heated, lit, insulated and serviced leaving the classic period interior intact and the house’s future assured. One could debate the change in atmosphere created by replacing the original brick floor to allow underfloor heating and service improvements, but the use of stock paving slabs surface-ground down to the aggregate is a clever and pleasing intervention that sits well in context. The house is modest and the viability initiative sensibly and sensitively looked elsewhere for ancillary accommodation.

The stone shell of the dilapidated Smithson designed studio adjacent to the house was inhabited to provide an accommodation annexe featuring bedroom, shower room and storage sub-space, sitting above a garage and store on the steeply sloping site. The apparent collapsed state of the building could perhaps have led to a slightly bolder, that is a less reverent, architecture but the rebuild is fastidiously faithful to the spirit of the original whilst adding considerable comfort and some delight. The space is lined with timber of a delicious hue to create an almost nostalgic atmosphere. Great care has been applied in detail throughout; a frameless and seamless door hung on a brass piano hinge opens to reveal a glass backed shower room overlooking a fern lined embankment in a typical example. This is an intimate gem of a space which complements the initiatives undertaken in the main house, as a skilfully crafted small project.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X