Posted on:

Apple Store, Upper West Side

Bohlin Cywinski Jackson

Shared By

August King


Apple Inc.


  • Karl Backus, FAIA
  • Peter Q. Bohlin, FAIA
  • George Bradley, AIA
  • Maria Danielides, AIA
  • Tanner Pikop
  • Karolina Kaczmarczyk
  • Nathan Owdom
  • Joseph Holsen
  • Lauren Ross


  • General Contractor: Shawmut Design and Construction
  • Langan Engineering & Environmental Services
  • Structural Engineer: Eckersley O’Callaghan & Partners
  • Structural Engineer: Robert Silman Associates, P.C.
  • Buro Happold
  • Lighting Designer: ISP Design

Project Status


Year Completed



21,000 sq. feet



View all (7) images

Project Description


Standing on a prominent corner at 67th Street and Broadway, this modestly sized retail store has a notable street presence. It is a grand market hall, at once massive and delicate, with views of the sky and city streets. A palette of elegant fixtures and finishes with meticulous detailing create a serene, yet stimulating environment.

The store lies between New York’s residential Upper West Side and the vibrant performance venues of Lincoln Center. Its inviting, day-lit interior is visible to the bustling city through the taut 40-foot-high glass façade marking the street corner. The angled façade meets a gently arcing glass roof, supported by delicate steel trusses spanning 60 feet between massive stone walls. The ground floor is organized by the spatial rhythm of the trusses and uniform grid of display tables. It is open to the changing sky, allowing light and shadow to animate the calm gray stone.

Daylight fills a circular opening where a spiral glass stair descends to a lower level dedicated to product service, learning areas and accessory displays. Bead-blasted stainless-steel wall panels reflect borrowed light and provide a luminous backdrop to the stair.

The building’s pure volume and crisp details belie the complexities of the mechanical systems, large expanses of architectural glass and superstructure, which are seamlessly integrated. To maintain a pleasant interior, conditioned air is distributed through perforated stone floor slabs and stainless-steel wall panels. An energy-efficient radiant floor tempers the space during the winter.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X