Project

Posted on:

Aspen Art Museum

Shigeru Ban Architects

Shared By

dmadsen

Location

Aspen,

CO

Project Status

Built

Year Completed

2014

Size

30,000 sq. feet
View all (19) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

The Grand Staircase:
The space of the staircase mediates between the screen and the interior. It provides exterior access to the public roof and interior access to all gallery levels. Mobile art platforms inhabit the exterior stair, bringing a gallery space to the outside.
The “Moving Room” also known as the Glass Reception Elevator - The large, transparent elevator, will animate the northeast corner of the museum. Visitors will be able to ascend to the roof from the entry, to experience a slow, unfolding, focused mountain view at the rooftop. The rooftop space will be the only public rooftop in Aspen.
The Wooden Screen - The wooden screen shades the building on the two main facades. It creates the signature for the building and reveals the structure and gallery spaces beyond. Light coming through the openings in the screen cast beautiful shadows on the nain museum stairs, corridor and entry spaces.
The Wooden Roof Structure - The innovative triangular wooden roof structure covers the interior space of the roof. The remainder of the roof is open to a terrace. The structure gives a depth and beauty to the interior of the ceiling.
The “Walkable” Skylights on the Rooftop Sculpture Garden - Skylights on the roof and terrace surface will bring light to the gallery below. Upper roof skylights bring light down to these lower skylights.

For more information, please visit http://www.shigerubanarchitects.com/works/p13_aspen-art-museum/index.html
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X