Project

Posted on:

Atlas Hotel Hoian

Vo Trong Nghia Architects

Shared By

Victoria Carodine, Hanley Wood


Project Name

Atlas Hotel Hoian

Location

30 Dao Duy Tu



Project Status

Built

Size

33,529 sq. feet

Client/Owner

DANH Co., Ltd.


Team

  • Vo Trong Nghia
  • Tran Thi Hang
  • Le Thanh Tung
  • Pham Huu Hoang
  • Nguyen Thi Ha Vi
  • Le Thanh Tan
  • Nguyen Ngoc
  • Thien Chuong


View all (9) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

ATLAS HOTEL HOIAN is located in Hoi An’s Old Town; an area which has rapidly grown since it was officially named by UNESCO as a World Heritage Site. Recently, most of the ancient houses have been converted into shops and restaurants that serve the daily influx of tourism. The neighborhood is well known for its beautiful tiled-roofscape and its internal courtyards that provide a layered spatial quality between the inner and outer spaces. This quality has been slowly eroded due to chaotic commercial flow. As a consequence, Old Town has lost its charm of a calm and peaceful lifestyle.

Located in an irregular plot of land, the design approach of Atlas Hotel is to turn this constrain into its unique character. The linear layout is divided into several internal courtyards, and by lifting the building above the site, it completely frees the ground floor to create an inter-connected network of courtyards. This spatial quality reflects the dynamism of the new Hoi An but also retains the charm of the Old Town.

The five story hotel includes 48 guest rooms as well as various leisure functions such as restaurant, café, rooftop bar, spa, gym and swimming pool. Due to the complexity of the site, each guest room is shorter and wider than typical hotel rooms. Rather than a problem, this presented an opportunity for the rooms to have greater access to greenery not only from the bedroom but also from the bathroom.

The building façade is clad with locally-sourced sandstone pieces used in combination with an exposed concrete slab and a series of planters along the corridors. The planters are arranged along the entire façade of the hotel not only provides solar shading but also allows cooler air to ventilate the spaces. In addition, the perforated stone walls admit daylight without blocking air flow. This scheme allows the place to be naturally ventilated to minimize the use of air conditioner. The use of these green and natural elements embodies the particular interest of the office and the House for Trees concept: to integrate greenery into design as a way to rejuvenate urban areas and to contribute to societal improvement. At its core, Atlas Hotel reconnects man with nature.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X