Project

Posted on:

Bar Agricole

Aidlin Darling Design

Shared By

dmadsen

Client/Owner

Bar Agricole

Consultants

  • Charles Salter Associates
  • Concreteworks
  • General Contractor: Northern Sun Associates
  • Sebastian Parker Furniture Design
  • Structural Engineer: Berkeley Structural Design
  • Mechanical Engineer: MHC Engineers
  • Restaurant Consultation and Design
  • Cronin Construction & Development
  • Albertson Design
  • Lighting Designer: Revolver Design
  • Chris French Metal
  • Simon and Associates
  • Matarozzi/Pelsinger Builders
  • Cabinet Works Co.
  • Matthew Millman

Project Status

Built

Size

1,400 sq. feet
View all (5) images

Project Description

FROM THE AIA:

With a name inspired by the farmhouse rums of the French Caribbean, Bar Agricole is a 1,400-square-foot restaurant and bar located in San Francisco’s industrial South of Market district. The architect and owner drew on long-term relationships with local artisans to assemble an expanded design team for the collaborative design-build process. A wooden “hull”—constructed of reclaimed whiskey-barrel oak, milled into thin strips, and suspended from the ceiling—creates a sense of intimacy in the long, tall interior of the former warehouse building. Above the hull, three existing skylights, fitted with delicate glass sculptures formed from warped Pyrex cylinders, filter natural light throughout the space.

Designed to complement to the restaurant’s seasonal menu, sourced from a local network of sustainable farms and gardens, the interior palette balances warm textures with the use of durable, sustainable materials. Two bars, made of board-formed concrete and old barn beams, anchor the space. Inch-thick ribbons of ductal concrete form the high-backed banquettes. The chairs are constructed of cabernet-stained oak barrels from a Napa Valley vineyard. The dining room connects to an outdoor courtyard and organic garden, where homegrown herbs are harvested from raised beds that adjoin the dining tables.

Because the neighborhood is primarily an industrial district with few public amenities, the architects worked with the city to reduce the size of the parking area in front of the building to provide space for the courtyard seating area. Now the area is enlivened by restaurant patrons and is part of the public realm. The restaurant achieved a LEED® Platinum certification and a walk score of 89.

For more information on the 2014 AIA Honor Awards, please visit http://www.aia.org/practicing/awards/2014/interior-architecture/bar-agricole/
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X