Posted on:

Bethune Dining Hall Annex at Howard University


View all (5) images

Project Description


The creative sustainable design of Bethune Dining Hall transforms the round, two-story structure into a vibrant signature structure – a gathering place that fosters community while exceeding the University’s sustainability goals. We worked closely with Sodexo and the University’s dining services and facilities management teams, generating design options informed by early phase energy modeling to maximize the building’s energy performance with a fully glazed envelope.

The serpentine design serves as a beacon along the natural pedestrian pathways, connecting two dormitories with a modern dining room. Custom-designed exterior glass panels blend opaque and transparent glazing to reduce energy costs; allow full daylight and outdoor views for diners; and promote privacy between the facility and adjacent residence halls. Students gather in small seating nooks strategically interspersed among serveries to socialize dine, and utilize the WIFI connectivity found on both levels of the modernized and welcoming hub.

The reuse of the existing structural spaces kept construction demolition to a minimum; recycled and regional materials are utilized throughout; and low-emitting paints, sealants, and flooring optimize indoor environmental quality. The facility boasts a highly energy-efficient variable refrigerant system, low-flow plumbing fixtures, LED lighting, and roofing and pavers that reflect solar radiation and reduce heat island effect.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X