Project

Posted on:

BGBX

5468796 Architecture

Shared By

Xululabs

Client/Owner

Deer Meadows Condominium Services

Consultants

  • CSB Management Corp.
  • Construction Manager: Greenseed Development Corp.
  • Electrical Engineer: MCW/AGE Consulting Professional Engineers
  • Landscape Architect: Lynette Postuma
  • Mechanical Engineer: G.D. Stasynec & Associates
  • Structural Engineer: Hanuschak Consultants
  • Barnes & Duncan Land Surveying and Geomatics

Project Status

Built

Size

24,000 sq. feet
View all (7) images

Project Description

What If Big Box Stores Inspired a Green Community?
BGBX / 5468796 Architecture

Site
A 355-foot-by-97-foot vacant lot on an industrial strip in Winnipeg, Canada. The surrounding neighborhoods are residential.

Program
Twenty-four units of housing, flexible commercial space, and covered parking arranged around a central bioswale courtyard, with public decks connected by circulation bridges.

Solution
To create a sense of community in an inhospitable environment, 5468796 Architecture turned to an unlikely source of inspiration: the big box store. Calling upon their experience with projects ranging in scale from private residences to airport hotels, this 12-person Winnipeg-based firm began the design process for BGBX with a simple volume that filled the site. From there, the team carved out pathways and a central courtyard, resulting in six discrete, but irregularly shaped, housing blocks. Contained within them are 24 residential units ranging in size from 660 to 1,195 square feet. While some jurors expressed concern about the scheme’s inward focus and wondered if the architects missed an opportunity by turning the building’s back on the neighborhood with anonymous corrugated metal cladding, juror John Peterson was taken with the approach. “I think it’s pretty provocative,” he said.

The courtyard is a public green space, accessible not only to residents but also to the surrounding community. A lush bioswale is accented with decks, a gazebo, and bridges to encourage open use of the park—the only one in the industrial neighborhood. The façades of the housing volumes facing the courtyard are clad in concrete board panels that are hand-painted with pixelated images of trees. This effect intensifies and blends with the summer foliage and provides a warm contrast against the bleak winter snowfall. “I like it,” said juror James Richärd, “and I almost wish the core had actually gotten even more playful.”
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X