Posted on:

Bouldin House

alterstudio architecture, LLP

Shared By



  • Kevin Alter; Ernesto Cragnolino,AIA; Tim Whitehill

Project Status



2,400 sq. feet


Design Awards

View all (7) images

Project Description

A young couple in the music industry approached us without an image in mind or a site, but knew that they wanted a very special home that would embrace the many different things they like. Our design presents their unique aesthetic in many guises, where board-formed concrete, rough reclaimed wood flooring, and vertical cedar siding is posed against abstract detailing and sunlight & shadow from every direction. Taking advantage of Austin’s 25’ front yard setback requirement we capture a private walled courtyard on the busy street to the south, and turn to face the side street to the east. Situated between this courtyard and a protected live oak tree, the Bouldin Residence is a compact, 2-story building that expands both north and south into the lot. Carefully orchestrated windows, skylights and a glass floor landing further open the house to the sky and sun, and provide a continued sense of openness to this 2,400 SF home. Oriented for optimal cross ventilation, the house is outfitted for a rainwater collection system, solar photovoltaic array, solar pool heating tubes, reflective TPO roofing, cellular foam insulation, tankless water heaters, etc. Their desire for a sustainable lifestyle is also reflected in their decision to live centrally and work from home, all within a modest sized footprint.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X