Posted on:

Bridgepoint Active Healthcare

Stantec Architecture, KPMB Architects, HDR Architecture, Diamond Schmitt Architects

Shared By




Bridgepoint Hospital

Project Status


Year Completed

View all (7) images

Project Description



Bridgepoint Active Healthcare is designed to maximize connections between this chronic care hospital and its community, the city and with surrounding nature to optimize a positive healing environment. The Bridgepoint Hospital occupies the northwest corner of a nine square grid Campus of Wellness for which the hospital administration (formerly the Don Jail) occupies the central square. New parks, a main entrance from Broadview Avenue and future development sites complete the plan. The former Don Jail (1864) has been restored and re-purposed as the hospital’s administrative building. A variety of jail cells, the gallows and the soaring rotunda have been preserved and are on view to the public for the first time. Heritage interpretative plaques throughout the building make connections between the hospital, rehabilitation, penal reform and the community. The administrative building is connected to the main floor of the hospital by a pedestrian bridge.


An abundance of natural light and clear wayfinding is supported by a calm color palette and finishes, such as wood ceilings, both indoors and on terraces. Bridgepoint’s Main Floor plan is conceived as a large, public accessible ‘Urban Porch’ which allows patients to participate in community life and invites the community to engage with Bridgepoint patients and visitors. 

The hospital’s name, Bridgepoint Active Healthcare, is indicative of the type of care provided. All spaces support Bridgepoint’s goal to teach, coach and inspire chronic care and rehab patients to “live well” and be active participants in shaping their own treatment and health outcomes. With an average patient stay of three months, there was strong impetus to create an environment that facilitates recovery and wellness. Bridgepoint is the manifestation of the belief in the restorative power of good design.

A connection with nature and the outdoors is present throughout Bridgepoint. A meditative, therapeutic labyrinth patterned after one at Chartres Cathedral creates a contemporary interpretation of an ancient form of healing. The therapy pool at the north end of the Ground Floor has floor to ceiling windows overlooking Riverdale Park.

To mitigate the scale of this facility, a vertical campus concept was conceived to create a community of stacked neighborhoods of patient units. Each floor is clearly ordered and organized into two neighborhoods of 32 beds each configured with single and double-bed patient rooms. Because the patients at Bridgepoint are not acute, double-bed rooms are actually preferred as they help with socialization—an important part of therapy. Shared therapy space is centralized on each floor at the cores with common spaces to the north and south. Nursing stations are in close proximity to their respective neighborhoods of care.

The building design optimizes the therapeutic benefits of natural light, access to nature and provides views of the park setting and city skyline to ensure patients and staff feel constantly connected to the world outside and to inspire patients to return to active life. Every patient is ensured a view regardless of whether they are supine or upright, even when the privacy curtain is drawn. 


Bridgepoint is a LEED Silver candidate facility that is energy efficient and incorporates green features including a green roof. The roof terrace connects patients with nature and provides uplifting views of the city skyline and the Don Valley park system. In addition to activity space, this rooftop program reinforces Bridgepoint’s commitment to making the facility accessible and inspirational to assist patients in their own recovery.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X