Posted on:

Campbell Sports Center

Steven Holl Architects

Shared By



Columbia University


  • Construction Manager: Structuretone / Pavarini McGovern
  • Structural Engineer: Robert Silman Associates
  • Mechanical Engineer: ICOR Associates
  • Electrical Engineer: ICOR Associates
  • Plumbing Engineer: ICOR Associates
  • Civil Engineer: Hirani Engineering
  • Transsolar
  • W.J. Higgins
  • Wald Studio
  • The Clarient Group
  • Cerami Associates
  • Design 2147 Limited
  • Davis Langdon
  • Construction Specifications Inc.
  • Conewago
  • Weir Welding
  • Architectural Wall Systems
  • City Newark Glass

Project Status


Year Completed



48,000 sq. feet
View all (8) images

Project Description


Located on the corner of West 218th street and Broadway - the northernmost edge of Manhattan, where Broadway crosses with Tenth Avenue and the elevated tracks of the 1 subway line - the Campbell Sports Center forms a new gateway to the Baker Athletics Complex, the primary athletics facility for Columbia University's outdoor sports program.
The first new athletics building to be constructed on Columbia University's campus since the Marcellus Hartley Dodge Physical Fitness Center was built in the mid-1970s, the Campbell Sports Center is the new cornerstone of the revitalized Baker Athletics Complex and provides increased program space for the entire intercollegiate athletics program. The facility, which adds approximately 48,000 square foot of space, houses strength and conditioning spaces, offices for varsity sports, theater-style meeting rooms, a hospitality suite and student-athlete study rooms.
The Campbell Sports Center aims at serving the mind, the body and the mind/body for aspiring scholar-athletes. The design concept "points on the ground, lines in space" - like field play diagrams used for football, soccer, and baseball - develops from point foundations on the sloping site. Just as points and lines in diagrams yield the physical push and pull on the field, the building's elevations push and pull in space.
The building shapes an urban corner on Broadway and 218th street, then lifts up to form a portal, connecting the playing field with the streetscape. Extending over a stepped landscape, blue soffits heighten the openness of the urban scale portico to the Baker Athletics Complex. Terraces and external stairs, which serve as "lines in space," draw the field play onto and into the building and give views from the upper levels over the field and Manhattan.

For more information, please read Thomas de Monchaux's article from ARCHITECT - or visit
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X