Posted on:

Campus Madrid

Jump Studios

Shared By






  • Jump Team: Shaun Fernandes (Creative Director), Michelle Nicholls (Senior Associate), Kaan Alpagut (Designer)
  • Local Architect: CBRE (Laura Torres, Goretti Diaz Cristobal, Carlos Soriano, Maria Mas)


  • General Contractor: Diadec

Project Status


Year Completed



27,000 sq. feet

Construction Cost




View all (22) images

Project Description


Google has chosen Madrid as home to its sixth co-working Campus. The task to deliver the 27,000 sq ft scheme in the Madrid Río area of Spain’s capital city was awarded to London-based architecture and interiors practice Jump Studios (a Populous Company), which had previously worked with Google on its first venture in shared workspace, Campus London, in 2012.

The success of Campus London led to the expansion of these community hubs – now located in Madrid, London, Tel Aviv, Seoul, Warsaw and São Paulo – which provide a space for entrepreneurs to learn, share ideas and launch start-ups. They offer pre-accelerator programmes, business mentoring, community engagement and more – all in a designer setting.

Senior Associate Michelle Nicholls says, “The consideration Google has for its Campus members needed to be mirrored in an environment that enables and fosters effective communication with clients and co-workers in both physical and virtual formats. No two start-ups are the same and this is acknowledged in our design by the creation of a variety of formal and informal spaces that will allow members to grow not only as businesses but also as individuals.”

Campus Madrid supports some 7,000 members, including 50 resident start-up companies. The five-storey building it occupies is a former electrical storage battery factory, originally constructed in 1892, which has been carefully restored to function as a stimulating environment for Google’s members. A new entrance has been positioned on the south side of the building, opening up access to a public plaza and the main road above it via an adjacent staircase. The added entry point increases circulation and brings more natural light into the building.

Inside the new entryway, visitors are met with a striking artwork by local artist Ricardo Cavolo titled ‘Unstoppable’, before they reach the Campus café, operated by healthy food provider DO EAT. The café includes relaxed lounge seating and private booths and is set over the ground and first floors. Pops of colour accompanied by raw materials including timber, help to create a fresh and relaxed environment. A feature ‘cage-light’ made of red steel is the centrepiece of the space running above a 7m meeting table.

On the opposite (north) side is Campus’ high-tech, triple-height, 200-person capacity auditorium. Here Jump Studios’ design consciously retained part of the building’s original internal structure, including steel ceiling beams, allowing for future floor plan extension in the case that more co-working space is needed. Conversely, a large curtain can be drawn across the auditorium room to create a smaller space for more intimate presentations.

The auditorium takes advantage of the large, west-facing windows drawing in natural light; now double glazed to keep sound in, as well as out. Likewise, the auditorium’s south-facing wall was designed to let light in, but has been cleverly designed to retain privacy. Its clean and bold graphic lines translate Campus’ overall graphic theme, inspired by Madrid’s streetscape.

Nicholls notes, “Our design delivers a juxtaposition between the old and the new, where history merges with a contemporary style presenting a unique environment for Google’s members.”

Campus Madrid’s second and third floors are occupied by Google’s members. Over these two floors, upholstered nooks for private meetings and bespoke mobile breakout benches create flexible working-spaces. Each meeting room has a colour palette inspired by famous Spanish artists including Picasso and Joaquín Sorolla y Bastida.

Laszlo Varga, Project Executive at Google noted, “Campus Madrid is an important next step in the evolution of our design language which is diverse, inclusive and delightful - reflecting our values, culture and identity towards the start-up scene in

Spain and beyond. Jump Studios have been a crucial component in forging that language while delivering a highly functional and flexible project and a landmark venue for Madrid.”

Jump Studios completed the 4 million euro design for Campus Madrid along with local architect CBRE.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X