Posted on:

Carles Rahola Library

Corea Moran Arquitectura


Emili Grahit 4-6



Ministerio de Educación, Cultura y Deporte de España


  • Structural Engineer: David García/BIS Arquitectes
  • Mechanical Engineer: Eduard Bou/K2
  • Construction Manager: Copcisa

Project Status


Year Completed



8,072 sq. meters

Construction Cost


Certifications and Designations






View all (9) images

Project Description

The new library is located on a large rectangular plot in the center of Girona. Bounded on the north by busy Avenue Emili Grahit, the site is embedded in a dense and compact neighborhood of tall residential blocks. These urban conditions – plus the fact that this is the largest library in the network of public libraries in Catalonia – contributed to the development of a design strategy based on two main considerations.

First of all, given its civic and cultural importance the decision was made to differentiate the library from the surrounding residential fabric both in terms of its form and the materials. Secondly, while the design responds to the new programmatic challenges of today’s library as a place of social interaction for young and old, it also reclaims the traditional role of the library as a place for reading, study and quiet reflection.

The different functional areas have been distributed over the building’s four floors according to the corresponding user groups and activities. Visitors enter from the new public plaza into the open and dynamic ground floor that contains the children’s library and spaces for community activities. On the upper two floors there are the specialized areas of interest and spaces for reading, consultation and investigation. The administration department is located on the basement level to which access is limited to the library personnel.

A large open staircase connects the three public levels. In addition to allowing for fluid vertical circulation, the staircase is a key element for understanding the spatial continuity inside the library, which is organized around three landscaped courtyards. While the transparent glass walls convert all the courtyards into sources of natural light as well as small gardens that are extensions of the interior spaces, each one assumes its own identity.

The principle protagonist of the library is the light in its many variations. The square-shaped volume is almost entirely glazed in U-glass punctuated by sections of transparent glass, flooding the interior with a diffuse light especially comfortable for reading while framing views of the surrounding neighborhood.

At night the library glows like a giant urban lantern, welcoming everyone to enter and become part of this place for knowledge, culture and community life.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X