Posted on:

CEDRUS Residence



  • General Contractor: Bois et Nature construction
  • Structural Engineer: GENIEX
  • Mechanical Engineer: PLANEKO
  • Interior Designer: MJ Design
  • Landscape Architect: Jean-Philippe Laliberté
  • Atelier Boisteck
  • Lighting Designer: LumiGroup
  • Bättig Design

Project Status

View all (30) images

Project Description


Located on the shore of the Gate Lake, on a slightly sloping land of almost 80 000 pi2, the chalet takes place on the edge of a cedar wood with majestic mature incline trunk trees. Although the footprint of this two-storey building is substantial, because the roof slope follows the landscape the impact of it site integration is minimal. 

The entrance to the chalet is located on the superior level where you access by a big outdoor porch to the doorway. The inferior level, where the living spaces are located (living room, kitchen, dining room) is at the same plane of the ground nearby; allowing easy access to the land by many doors on the tree facades on the side of the lake. 

A large terrace next to the master bedroom offers the most cleared and marvellous view of the lake and a generous sunlit space for the occupants. The extremities of the two circulation axes that serve the interior spaces are wide open glazed, offering a unique picture of the landscape. The exterior finishes of the building are made from dressed stones and cedar cladding, natural materials and site specific. The sloped roof is covered with zinc finish steel that partially turn toward the ground to in a manner of a protective case, but still letting go through the beauty of the landscape at the heart of the project.

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X