Posted on:

Chicago Public Library, Chinatown Branch

Skidmore, Owings & Merrill

Shared By

Sara Johnson


Chicago Public Library


  • Wight & Company

Project Status


Year Completed

View all (14) images

Project Description


CHICAGO – Skidmore, Owings & Merrill, LLP (SOM), in conjunction with the Chicago Public Library (CPL), the Public Building Commission of Chicago (PBC), and Wight & Company, is thrilled to announce the opening of the new Chinatown Branch Library, located on Chicago’s Near South Side. The PBC and CPL jointly selected the Design Build team of SOM and Wight & Co. to design and construct the new 16,000 SF library. The building creates a new civic, educational, and social hub for Chinatown, providing a much-needed public branch library geared toward inclusive community activities and driven by technology-based learning.

Prior to engaging the design team, the PBC hosted a visioning session for a committee of community stakeholders, librarians, and other stakeholders to envision the goals of the Chinatown branch. As the former Chinatown library was one of the most visited of the 80 locations that make up the CPL system, it was of utmost importance that the community contribute to the design visioning process. The results of the visioning session communicated that today’s urban branch library is not a place solely visited for the purpose of accessing encyclopedic knowledge. Instead, it acts as a community anchor where citizens can connect with global resources and ideas.

The branch’s site-specific design solidifies this role. The building sits at the key intersection of South Archer Avenue and South Wentworth Avenue—the nexus of Chicago’s historic southern and emerging northern Chinatown neighborhoods—and is adjacent to the Cermak-Chinatown CTA Red Line train stop. The soft curves of the pebble shaped, three-sided structure respond to ancient Feng Shui principles by matching the avenues’ existing alignment without creating sharp, aggressive corners. This form allows a fluid movement of pedestrians, abundant landscaping throughout the site, and opens up view corridors so that the building can be seen on all sides.

Inside, the two-story library maximizes CPL required program areas while minimizing the total area. Highly efficient, it is designed for both present and future flexibility. The design team worked closely with CPL officials to identify opportunities for programmatic overlap, thereby increasing the long-term utility. Like a traditional Chinese courtyard plan, all spaces connect to the central atrium room, providing clear orientation and spatial cohesion.

Throughout the library, a spatially interconnected sequence allows for a sense of discovery and exploration. There are very few enclosed spaces to ensure maximum flexibility—the open plan can accommodate multiple uses and furniture or fixture arrangements over time. The children’s zone, exhibition space, central circulation hall, and a community meeting area occupy the ground level. Low shelving arcing through the children’s zone creates interactive and fun spaces for toddlers and caretakers. The placement of the community space allows it to be a flexible, multipurpose room at the center of the library, capable of being used for lectures, tutoring, quiet reading, lounge space, and special events. Acoustical curtains can divide the room into smaller areas, and it has a double-door pantry that supports tea service. Because it is walled in glass, the community area is fully visible to the street, allowing library patrons to see out and outside passersby to see inside as day-to-day activities take place.

A double-height hall and grand stair link the ground level to teen YOUmedia and adult reading rooms above. Eye-height bookshelves in these areas create a sense of openness while still allowing for the creation of informal collaborative areas and intimate reading spots. A brightly colored acoustical curtain defines the teen YOUmedia zone. The spaces also include a multi-media storytelling area and are furnished with elementary school and teen homework and gaming tables.An 8-feet-high x 60-feet-long mixed-media mural titled, Universal Transverse Immigration Proclamation, by CJ Hungerman, was painted on the second level wall as part of Chicago’s public art program. The artist engaged the community in workshops to understand the history of Chinatown and generations of personal experiences, and then distilled these memories and observations into the content of the work, capturing Chinatown’s personality via marker and paint.

Sustainability also plays a central role in the building’s design—it is on track to achieve LEED® Gold. Its numerous sustainable features include:
• A solar shading screen that is integrated into the building’s glass curtain wall. This screen reduces heat gain on the high performance double glazing without compromising views out to the neighborhood and reduces glare into the space.
• A high degree of façade light transmission and transparency so that the building is filled with soft daylighting, reducing artificial lighting loads, and is visually open and welcoming.
• A shaped green roof with native grasses that is visible from the CTA station.
• Permeable paving with a high infiltration rate that reduces the rate and quantity of stormwater runoff.
• Low energy LED lighting throughout the facility
• Comprehensive passive features, including the placement of the building core to the west so as to further reduce solar gain and glare.
• Radiant cooling and heating that will improve the building’s energy efficiency, acoustics, and library patron health and comfort. The radiant system also enables the glass curtain wall to achieve maximum transparency without compromising the building’s performance.

The building will serve as a critical piece of architecture within the Chinatown neighborhood. “The Chinatown Branch recognizes the critical role that the library plays in uniting the Chinatown community. It creates a key community anchor and an enduring cultural asset that will serve community members of all ages and accommodate diverse activities,” says Brian Lee FAIA, SOM Design Partner. “We hope the building creates a memorable architectural statement that embodies 21st century Chinatown. We are incredibly proud of its design and its position as a library of the future in Chicago’s urban fabric.”
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X