Project

Posted on:

City of Glasgow College, Riverside Campus

Michael Laird Architects, Reiach and Hall Architects

Shared By

sashaboglu


Project Name

City of Glasgow College, Riverside Campus

Project Status

Built

Year Completed

2015

Size

230,380 sq. feet

Construction Cost

$88,086,900

Client/Owner

City of Glasgow College

Consultants

  • General Contractor: Sir Robert McAlpine
  • Structural Engineer: ARUP
  • Landscape Architect: Rankinfraser Landscape Architects


View all (5) images

Project Description

FROM RIBA:

Located at the edge of a major crossing of the River Clyde, the site marks a gateway in the city and projects the College’s importance as a civic institution as well as creating a new landmark. New buildings are organised around two civic spaces - a cloistered garden and a grand hall - which encourage students to mix and realise opportunities for learning across disciplines.

The Riverside Campus was designed in a joint venture between Michael Laird Architects and Reiach and Hall Architects and is the result of a combination of ideas about the city and the student experience.

Located at the edge of a major crossing of the River Clyde, the site marks a gateway in the city and projects the College’s importance as a civic institution as well as creating a new memorable landmark on the Glasgow skyline.

The new buildings are organized around two new civic spaces – a cloistered garden and a grand hall. These convivial, social spaces, encourage students to mix and realize opportunities for blended learning across disciplines, whilst truly engaging in the culture and dynamics of the city.

The cloistered garden has an immediate connection with the city - grouping halls of residence, teaching block and engineering workshops next to the Clyde. The garden provides a cloistered edge to the river walkway. Arranging the buildings around a courtyard allows all rooms in the campus to have direct or oblique views of river and city.

The teaching block becomes a focus for public access and staff / student life. Its “grand hall’ - projects the college brand to the city as an open and welcoming institution. Alongside learning and teaching facilities for a Maritime College, school of engineering and science, are student-facing services, learning resource centre, 170-seat refectory and public café, all intensifying the idea of community. These spaces are arranged around the grand hall, as it elongates vertically through the building - allowing the city to be experienced from all levels and making orientation simple and intuitive.

The architects' ambition was to redesign the College’s previous setup (silos for different disciplines spread across the city) into a careful arrangement of spaces that students and staff pass through on a daily basis, stimulating blended learning and cross discipline opportunities. The specialist teaching needs have been met in a new state-of the-art facility that establishes the College as the UK’s leading FE College.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X