Project

Posted on:

Cloud on Terrace - Gemdale Changshou Road

Aedas

Shared By

d.doris.chu


Project Name

Cloud on Terrace - Gemdale Changshou Road

Year Completed

2019

Size

63,595 sq. meters

Client/Owner

Gemdale Properties and Investment Corporate Limited


View all (4) images

Project Description

Designed by Andrew Bromberg at Aedas, Gemdale Changshou Road is located within the inner ring of Shanghai urban city, near the historic Changde Road with close proximity to two metro stations and a planned future green area in the residential zone on the south. The 45,000-square-metre project consists of an office tower and a retail podium. The project had an interesting challenge as a bridge between the low-rise, residential developments to the south and Changshou Road to the north.

The retail steps away from the tower setback to the property edge, with lush terraces as an extension of the green park to the south. Entrances for the retail are visible at both ends facing the busy pedestrian junctions and connecting the two metro station entrances. The lower portion is highly accessible bringing a missing ‘humanism’ to the urban fabric. The tower itself was deliberately ambiguous with the soft forms dissolving into both the surroundings and the sky above. Its form, articulation and softness were considered to allow the tower to float above the green terraces of the retail below as a ‘cloud’ may sit on hill.

The tower’s placement and angular orientation is a deliberate result of optimizing open views, creating a visible form along Changshou Road. To further direct the building’s energy towards this important main street, the curtain wall façade of the front face gently ripple towards the top further dissolving the expression by softening the reflections of the surroundings. A recessed ‘cave’ below breaks down the mass to a pedestrian scale and allows the terraces below to dissolve up into the tower. Tight horizontal extrusions open up towards the South as sunshades, reducing solar gain into office floors. Glass curtain wall uses high-performance, energy-saving, low-e, low-iron glass. The natural landscaping on podium terrace balconies also reduces solar gain into the project by maximizing the green on site in a naturally-ventilated environment.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X