Posted on:

Conservation and Storage Facility for the Musée du Louvre

Rogers Stirk Harbour + Partners

Shared By




Region Nord Pas-de-Calais in partnership with the Louvre Museum in Paris


  • the French firm Mutabilis Paysage (landscape architects); Egis Bâtiments Nord (technical consultancy); Inddigo SAS (environmental consultancy); and VPEAS SAS (economists)


215,278 sq. feet

Construction Cost

View all (9) images

Project Description

From Musée du Louvre:

The Musée du Louvre and the Nord-Pas de Calais region have announced the winner of the competition to build a conservation and storage facility for the Musée du Louvre in Liévin in northern France (Nord-Pas-de-Calais). The project has been granted to a consortium consisting of the British architecture firm Rogers Stirk Harbour + Partners, the consortium’s representative and best known for the British Museum’s new World Conservation and Exhibitions Centre in London (2014); the French firm Mutabilis Paysage (landscape architects); Egis Bâtiments Nord (technical consultancy); Inddigo SAS (environmental consultancy); and VPEAS SAS (economists). Richard Rogers was awarded the Pritzker Architecture Prize in 2007.

The consortium designed a 20,000 m2 landscape building, with a slightly sloping roof, fully covered with vegetation. Understated and elegant, it combines light-filled spaces for people to work and art to circulate, and cutting-edge technology to guarantee stable climatic conditions for the proper conservation of the Louvre’s collections. Functional and accessible, the new building will welcome scientists and researchers from end-2018. Construction is set to begin in 2017. The construction budget mounts to 35 million euros, and the overall cost of the project 60 million euros. The Musée du Louvre will finance 51% of the project, and the regional council of Nord-Pas de Calais 49%.

Approximately 250,000 works of art, currently stored in more than 60 different locations both inside and outside the Louvre palace (in Greater Paris and other French regions), will be transferred to the site as soon as the building is complete. The artworks will therefore be in one sole location, in the immediate vicinity of the Louvre-Lens.

Transferring the museum’s reserve collections is a step aimed at protecting the art from the risk of centennial flooding. The move is intended to create a facility for study and research—one of Europe’s largest—to enhance the scientific renown of the Musée du Louvre.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X