Posted on:

Craig and Siobhan's Place

Alexander Owen Architecture



  • General Contractor: Built By Blueprint
  • Structural Engineer: Elite Designers
  • Interior and Lighting Designer: Sarah Holland
  • Other: Eco Roofing

Project Status


Year Completed

View all (8) images

Project Description


A modest single storey rear extension and kitchen refurbishment to mid-terrace Victorian home in South London.

Craig and Siobhan wanted just a little more space for their home, which would be connected both to the kitchen as well as the garden, bring in more much natural light, and include a dining area for the family. From the outset they had expressed a preference for a modest rear extension only, as they felt that they could achieve the additional space they needed without building into the side return, which also meant they could retain this as functional external space. Craig and Siobhan’s ‘restraint’ in this regard is closely linked to the fact that they choose not to have a car, and as a family prefer to cycle, the bikes for which are housed in the side return.

Natural light, materiality, as well as functionality were key aspirations for the new space. Due to the small footprint of the new build element, additional side and roof windows were crucial in creating a brighter, more airy feel in the kitchen/dining space. Along with inbuilt furniture, concealed storage also became a key aspect of the design. A key principle of the design intent was to clearly define the kitchen area from the dining space and we wanted to achieve this through materiality. Exposed timber was used in the dining area roof in a net formation and proportioned a rooflight and interior lighting to the grid. In the kitchen, brick-slips were used as a backdrop to dark timber kitchen units. The light coloured flooring allows these materials to come to the fore whilst leading the eye through the kitchen to the garden.
Externally, a small copper canopy was installed to frame the new mono-slide door system and window.

This door-set was facilitated by a small cantilever which together with a flush drainage detail,
seamlessly links a restrained patio with the new dining area. The mix of copper, brick, timber, and pastel surfaces hopefully provides the rich, bright, and textured palette the clients aspired to, whilst the new glazing floods the space with natural light.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X