Project

Posted on:

Ex of In House

Steven Holl Architects

Shared By

Symone Garvett


Project Name

Ex of In House

Project Status

Built

Year Completed

2016

Size

918 sq. feet


Team

  • Steven Holl
  • Dimitra Tsachrelia
  • Marcus Carter
  • Ruoyu Wei
  • Yuliya Savelyeva

Consultants

  • Structural Engineer: Robert Silman Associates
  • Other: Matthias Schuler


View all (17) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

On twenty-eight acres of forested rock outcropping, the site named ‘T2 reserve’ has been established as an experimental topological landscape. Slated to be a subdivision with five suburban house plots, the site was joined into one natural preserved landscape.

As a compressed form of 918 square feet on a site of twenty-eight preserved rural acres, the house serves as an alternative to modernist suburban houses that “sprawl in the landscape”. Instead, the Ex of In is a house of compression and inner voids.

The house’s geometry is formed from spherical spaces intersecting with tesseract trapezoids intended as a catalyst of volumetric inner space. The geometry of the spherical intersections begins to be felt at the entry porch; an orb of wood carved out of the house volume welcomes the entrant.

The shift in section of the house alters internal space with vertical dynamic spatial overlap. Situated around one main volume, open to the second level, with the kitchen placed in the center, alternative use patterns are created. There are zero bedrooms, yet the house can sleep five. Instead of fossil fuel, the house is heated geothermally. Instead of grid power, the house has electricity from the sun. Thin film SoloPower photovoltaic cells are connected to a Sonnen battery energy storage system, allowing the house to be energy independent. All light fixtures are 3D printed in PLA cornstarch-based bioplastic. Glass and wood are locally sourced.

The house was made almost entirely from raw materials by the builders, crafting solid mahogany window and door frames, a mahogany stair and birch plywood walls. There is no use of sheetrock. The spherical intersection space was also crafted in curved, thin wood layers. All natural oiled wood and plywood interior finishes are part of the arte povera materiality and economy of this place of wabi-sabi.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X