Posted on:

Ficus and Lodge

Cañas Arquitectos

Shared By




  • Juan Carlos Ortiz
  • Elmer Arias


  • Landscape Architect: Guillermo Chaves

Project Status


Year Completed



753 sq. meters



View all (13) images

Project Description

“The landscape is brought close to us by buildings”
Martin Heidegger

room: location room or living room where one usually resides.

ficus: 1. m. Planta de clima subtropical, de porte arbóreo o arbustivo, con hojas grandes, lanceoladas y de haz brillante.

The ficus was already there when the lodge arrived.The room arrived to accompany the Ficus and to highlight the place.Now, they both form un dividable

The program could not be simpler.
It’s a place where one can enjoy the view and spend afternoons and part of the evening with friends and family.
The location selected had a slight slope towards the east and a bonsai like tree, that resembles the ones grown by its owner.
The view of the San Jose city with the central volcanic mountain range is spectacular, the Escazu mountains with it's Pico Blanco or White Peak , so close that you feel that you can touch them with your hands.

At nighttime, San Jose becomes the main attraction as it starts lighting up, the sky starts turning red, tinted by the city lights and the rest of the landscape begins to get lost in the darkness. The only one thing that remains is the illuminated Ficus.

With this in mind, we designed a glass house, elevated on top of metallic columns and with a cover that opens towards the view – 3 glass sides and a back wall (with the amenities).
The access is through a steel bridge and glass which directs us towards the open view of the city , and soon towards the end, breaking off into an angle to access the room. It’s a unique 52 m2 space which holds living room, dining room, kitchen and a small adjacent bathroom.
This space opens up completely on its northeast side facing the area’s landscape and about 60% towards the 30 square meter terrace facing San Jose.

A dark ceramic tile was chosen for the floor and the ceiling was paingted greyinh color so that during the night these colores would leave the room almost in a semi darkness and would not compete with the city lights. The furniture and the wall colors all complement such style.

To sum it all up: a light and clear project, which is not intrusive, designed to immerse yourself within the scenery.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X