Posted on:

Flint House

Skene Catling De La Peña

View all (8) images

Project Description


The house sits within the grounds of a wider estate and forms accommodation for visitors who include family members as well as artists. The building is split into two parts: the main house plus an annexe. The building is constructed of masonry with flint cladding. The project is a rare example of a poetic narrative whose realisation remains true to the original concept. The site is on a seam of flint geology and is surrounded by ploughed fields where the flint sits on the surface. The building is conceived as a piece of that geology thrusting up through the flat landscape. The innovation and beauty of the scheme is particularly evident in the detail of the cladding that starts at the base as knapped flint and slowly changes in construction and texture until it becomes chalk blocks at the highest point. This gives both a feeling of varying geological strata with the building dissolving as it reaches to the sky. The architects worked with a number of specialist and skilled craftsmen to achieve the end result. The development is part of a wider artistic project that has involved engagement with artists, photographers and musicians.

Internally the spaces carefully frame the landscape and provide a rich sequence of spaces including a small rivulet of water that snakes under part of the main house. Given the nature of the client and the brief, one might suggest that the project was able to push boundaries that many architects and clients would not be able to. But conversely, patronage has often been crucial in allowing the development of the arts and architecture. The building is an example of an innovative piece of architecture that suggests a typology for the one-off house that is not an object in the landscape but is of the landscape; yet is not so deferential to nature, that it isn’t challenging, dramatic, and most of all poetic. Flint House stood out as a significant project from the initial submissions. The photographs of the building had a painterly, almost ethereal quality. Expectations were therefore high when the judges visited the building but remarkably that poetic quality was evident in the flesh. Of all the projects visited it had the strongest narrative, passionately explained by the architect, and evident in the end result. This is a beautiful addition to a beautiful landscape.

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X