Posted on:

Flip House

Fougeron Architecture

Shared By



  • Anne Fougeron, FAIA
  • Todd Aranaz
  • General Contractor: Dermot Barry, San Francisco

Project Status


Year Completed



3,056 sq. feet
View all (11) images

Project Description

Renovation / Merit
This radical reinterpretation of a typical San Francisco rowhouse wowed the jury. “It reinvents the rowhouse renovation typology in a way that’s so fresh,” observed one judge. Architect Anne Fougeron, FAIA, opted to flip the home’s floor plan, placing the main living spaces at the rear of the building and the bedrooms at the front. She consolidated its vertical circulation, removing a series of disconnected staircases in favor of one main, perforated-metal stairwell. The new design also replaces most of the rear façade with a dramatic, faceted glass wall.

This creative arrangement scoops up views of the city and plays with natural light. “The view is off to the side, and we wanted to respond to that,” says principal Anne Fougeron, FAIA. “Now there’s a relationship between the different floors without making the house substantially bigger.” —Meghan Drueding
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X